СВОЈ НА СВОМЕ, УВЕК ЈЕ НАЈБОЉЕ

Преносимо текст из серијала “Пећиначке новине у посети месним заједницама општине Пећинци”, објављен у новембарском броју ових новина.

Не тако давно, Пећинци су, иако општинско место, ипак били обично сремско село познато једино по Фабрици шећера. А и то не због економских или других логичних разлога, већ због озбиљних политичких окршаја који су се око ње водили на покрајинском и високом државном нивоу од саме идеје да се сагради, преко камена темељца до пратећих манифестација соцреалистичке индустријализације.

Касније, када је општина постала много познатија по фабрикама у индустријској зони у Шимановцима, Пећинци као административни центар општине били су незаобилазно место где се завршавају послови од куповине плаца преко грађевинске и осталих дозвола па до остваривања разних права. Пећинци су тако постали место у које долазе пословни људи из читавог света, што је значајно променило живот мештана – незапослених више готово да нема, и то не само због отварања радних места у новопридошлим фирмама, већ и због тога што су многи мештани добили и искористили шансу да покрену своје мале али успешне послове и да стекну многе друге добробити.

Тешко је и побројати све радње у центру – апотеке, пекаре, продавнице, салоне, кафиће, бутике – у које људи свраћају да, после важних обавеза у Општини, обаве и „мање важне“ послове и куповине, или да предахну и окрепе се. Притом, локална самоуправа се труди да остави добар утисак на домаће и стране инвеститоре који долазе у зграду Општине, катастар или суд, па су последњих година уређење центра, озелењавање и чишћење улица под појачаном бригом јавних предузећа која се тим пословима баве, тако да Пећинчани живе у лепо уређеном амбијенту, и једино су место које има чак и фонтану на новом тргу испред православног храма.

Осим тога, просто се подразумевало да најпре у Пећинцима треба реализовати и неке капиталне инвестиције, како се не би нарушила репутација општине која је доживела највећи привредни раст у Србији, а уколико се углед општинског центра учврсти и стално потврђује, лакше и брже ће се развијати и остала места у општини. Овакав став локалне самоуправе је и те како позитивно утицао на квалитет свакодневног живота мештана, каже Златко Јовичић који је, иначе, осам година на челу Савета МЗ.

“Канализациона мрежа и пречистач су свакако умногоме Пећинчанима олакшали живот. У међувремену су изграђене куће у новоформираним деловима насеља, тако да је мрежа проширивана у складу са потребама, а наставићемо и убудуће да дограђујемо мрежу како би и наредних година свако домаћинство било прикључено на канализацију и пречистач отпадних вода. Гасификација је такође прошла кроз Пећинце, почела су већ прикључења домаћинстава тако да свако ко то жели може да користи гас као енергент – еколошке и друге предности гаса су познате. Када је реч о екологији, требало би и то рећи да се управо решава један од вишедеценијских проблема – почело је уклањање биодиска у центру места, у близини стамбених зграда, јер он одавно није у функцији. Овај сложени посао је дуго одлаган, а сада се дефинитивно и потпуно решава. Од великих инвестиција међу најважније спада асфалтирање улица Школска, Браће Крстића и Посавског одреда. Оне јесу биле асфалтиране, али коловоз је био у тако лошем стању да је саобраћај био веома небезбедан. Сада су у близини школе постављени лежећи полицајци, а реконструисани су и тротоари и безбедност је на највишем нивоу. Измештена је пијаца из центра, реконструисана је зграда Месне заједнице и Црвеног крста, дограђена је средња школа, реновиран део основне школе и обновљено школско игралиште, као и обданиште, у Дому здравља је уграђен лифт што је важно нарочито за старије и немоћне суграђане. Изграђен је и уређен парохијски дом са великом салом, која се користи не само за верске потребе већ и за друштвена окупљања и прославе у Пећинцима. Улична расвета је стигла до сваке куће, дакле и у новим деловима улица” – каже Јовичић.

“Сведок сам чињенице да се комуникација грађана са институцијама локалне самоуправе последњих година одвија много ефикасније и да председник општине и његови сарадници имају слуха за захтеве и потребе Пећинчана, било да су у питању проблеми социјалне природе или пак сугестије о већим или мањим инвестицијама. На сваки захтев и питање грађани добијају одговор у рекордном року, и за сваки проблем за који су се обратили Месној заједници локална самоуправа је нашла решење” – наглашава Јовичић.

Као резултат једног од захтева грађана у току је једна веома важна и прилично велика инвестиција: изградња пута који спаја улице Браће Видаковић и Посавског одреда. О томе због чега је тај пут за Пећинце битан, говорио је члан Савета МЗ Горан Коцољевац.

“Људи који желе да дођу до Полицијске станице, суда или основне и средње школе, морају (још увек) да обиђу пешачку зону и да тако путују „около наоколо“, а када пут буде завршен, зачас ће стићи до поменутих места јер ће уместо три-четири километра прелазити само 400 метара. Биће изграђен и тротоар у том делу” – рекао је Коцољевац.

Изградњу поменутог пута мештани дуго чекају јер је увек било пречих инвестиција у путеве, а сада, када се у општини посвећује пажња изградњи не само магистралних већ и споредних путева, не крију задовољство што је њихов захтев дошао на ред.

“Иако пут није нарочито дуг, он је од великог значаја јер олакшава комуникацију знатног броја грађана са институцијама у центру места” – каже члан Савета МЗ Рајко Јевић, и додаје да и инвестиције од стратешког националног значаја, иако наизглед немају много везе са Пећинцима, и те како утичу на живот у овом месту – пример за то је недавно изграђен и отворен аутопут Рума–Шабац јер сада тешки камиони више не иду кроз насеље као раније.

Поред наведених крупних инвестиција, било је у Пећинцима низ по обиму мањих, а по значају битних улагања као што су реконструкција кошаркашких терена, опремање игралишта како дечјих и школских, тако и игралишта Фудбалског клуба „Доњи Срем“, озелењавање јавних површина, чишћење депоније у близини вашаришта, улагање у фазанерију Ловачког друштва… У последње три-четири године каналска мрежа је обнављана и чишћена знатно интензивније него раније, због уклањања зеленог растиња проток воде у каналима је лакши и бржи, а све се то позитивно одразило не само на пољопривредно земљиште већ и на свакодневни живот у Пећинцима: мештани сада имају мање проблема због подземних вода.

Пећинчани сматрају да у причи о Пећинцима никако не би ваљало запоставити ни инвестиције у друштвени стандард, решавање социјалних питања и помоћ породици

“Мере популационе политике коју спроводи држава, а посебно наша локална самоуправа полако али сигурно дају резултате, тако да са поносом можемо да кажемо да се рађа више деце и да се млади који завршавају средње школе и факултете, враћају у Пећинце да овде живе и раде. Зато је изузетно важно улагање у манифестације и програме који афирмишу здрав живот и одвајају децу и младе од опасности које им прете на улици, у коцкарницама и на сличним местима. Код нас је популаран бициклизам, па стога, осим уобичајених манифестација попут културног лета, турнира у фудбалу и кошарци, котлићијаде и слично, имамо и бициклијаду. Често су наше манифестације, нарочито спортски турнири, хуманитарног карактера, што је такође важно за одрастање деце и младих у здраве, стабилне људе са јасним системом вредности” – каже Златко Јовичић.

За пољопривредника Петра Коцољевца Пећинчани кажу да је човек који вредно ради, гради, ствара и доприноси. А када то кажу његови суграђани који га најбоље познају, није било дилеме ко би најбоље могао да каже истину о томе какво је стање у пољопривреди, и може ли се од тог занимања добро живети у Пећинцима?

“Као прво, у Пећинцима је добро живети ма којим послом се човек поштено и вредно бавио. Имамо све што подразумева савремени живот у граду (гас, канализација, добри путеви, школе, вртић, спортски терени…), али и предности које градови немају (мирнији живот, чистији ваздух, људи нису отуђени ни међусобно нити од локалне самоуправе…). Када је реч конкретно о пољопривреди, ова година је тешка – цене житарица су ниске а сетва скупа, али коме и зашто да се жалимо када цене не диктира нико из Србије, већ се оне диктирају из света, са берзи. Не можемо одустати чим нам нешто није по вољи, јер на муци се познају јунаци, а ми пољопривредници смо навикли на разне муке, од оних са неба па до мука са ценама на светским берзама. Никада се нисам покајао што се бавим пољопривредом, ћерка је уз мене заволела земљу и бавиће се тиме као стручњак јер је управо завршила Пољопривредни факултет и уписала мастер студије, син је уписао Правни факултет али ако га изневере очекивања од права, земља је ту, чека га. Ипак је најбоље бити свој на своме, а најбоље је кад си свој на своме у Пећинцима” – каже Петар, и додаје да приходе од пољопривреде у домаћинству допуњује печењара о којој се стара супруга Драгана, тако да – где је слога ту је и победа, а борба са разним недаћама и препрекама је ионако неизбежна и чини живот занимљивијим.

У свим манифестацијама веома су активне жене из Удружења „Колевка Срема“, које значајно доприноси богатству друштвеног живота у Пећинцима.

“Сарађујемо са основном и средњом школом, и посебно са Културним центром. Организујемо радионице са децом и младима, преносимо им искуства и стара знања како бисмо их сачували од заборава. Увек смо активне у свим манифестацијама које се у Пећинцима одржавају, а захваљујући подршци локалне самоуправе путујемо на манифестације и у другим градовима и крајевима читаве Србије” – каже Љиљана Бабић из УЖ „Колевка Срема“.

Иако је у Пећинцима много шта изграђено и урађено, и даље је још много планова пред овим местом: комплетна реконструкција основне школе, завршетак друге фазе изградње пијаце који подразумева и стављање под кров, измештање ватрогасног дома са постојеће локације у центру због оперативности у раду ватрогасаца, асфалтирање преосталих делова улица како би асфалт стигао до сваке новосаграђене куће, доградња вртића како би сва деца могла да бораве у њему и стална улагања у игралишта, озелењавање и уређење насеља. Очекује се и почетак градње новог ловачког дома.

И тако, док се неко село хвали бројем академских грађана, друго традицијом школе а неко пак бројем новорођене деце, Пећинчани кажу да би тешко могли да дефинишу шта ово сремско место чини специфичним у односу на друга. На крају су се сложили сви са којима смо разговарали: нема места на свету које је толико мало по територији и броју становника, а које је толико важно за читаву Србију па и за Европу као што су то Пећинци! Разлога је много, а новински простор исувише оскудан да се поброје макар и они најважнији. При том, разлози су и разноврсни: привредни, демографски, геостратешки. Млади који завршавају школе па се враћају да живе у својим Пећинцима то сигурно знају, као и стару проверену истину да је најбоље бити свој на своме. Добро је да млади то знају, јер управо су они будућност Пећинаца.

Извор: Општина Пећинци