ТРАДИЦИОНАЛНА „БЕЛОБЛАТСКА КОБАСИЦА“ БИЋЕ ОДРЖАНА 4. И 5. ФЕБРУАРА У БЕЛОМ БЛАТУ – ОРГАНИЗАТОРИ ОЧЕКУЈУ ЈОШ БОЉУ ПОСЕЋЕНОСТ

Традиционална „Белоблатска кобасица“, биће одржана 4. и 5. фебруара у Белом Блату, најавио је на данашњој конференцији за новинаре помоћник градоначелника Рајко Капелан истакавши да је та гастро манифестација једна од најуспешнијих, најбоље организованих и најпосећенијих градских манифестација.

– Град Зрењанин има много манифестација на које је поносан, а ова, у Белом Блату, једна је од њих. Прошле године имали смо више од 30.000 посетилаца и надамо се да ће ове године тај рекорд бити оборен. Поносни смо и на људе који све то организују, и то већ девети пут, јер су доказали да се посећене манифестације могу организовати и на селу – рекао је Капелан.

Указао је да Град Зрењанин има 22 насељена места, а да је Бело Блато једно од најпознатијих и село мултикултуралности и толеранције.- Град Зрењанин ће и у наредном периоду бити уз Бело Блато и помагати им, а искористио бих прилику да позовем све грађане да дођу у Бело Блато и лепо се проведу – казао је још помоћник градоначелника Рајко Капелан.

Покровитељ манифестације и ове године је град Зрењанин, а у организацији учествују МЗ Бело Блато и Туристичка организација града Зрењанина.Директорка Туристичке организације Сања Петровић захвалила је градоначелнику Сими Салапури и Граду Зрењанину на подршци у организацији.- Град је издвојио значајна финансијска средства како би манифестација наставила да расте, а последњих неколико година заиста је постигнут велики искорак не само када је у питању број посетилаца, већ и у визуелном смислу. Трудићемо се да и ове године надмашимо сами себе и оборимо рекорд посећености – рекла је она и нагласила да је важно развијати наша села, а да је Бело Блато највише искорачило када је у питању туристичка понуда.- Сигурно нас очекује занимљив викенд, сви ћемо бити тамо и дати им подршку – казала је Сања Петровић.

Говорећи о програму „Белоблатске кобасице“ Мирослав Маркуш из МЗ „Бело Блато“ осврнуо се на сам почетак, указавши да је та манифестација у почетку замишљена као „сеоска прича“ сада попримила и међународни карактер.- Очекују се бројни гости из Словачке, Бугарске, Мађарске, Босне и Херцеговине, као и учесници из Војводине и Србије – рекао је Маркуш.Поред такмичења у свињокољу како се то некада радило у сеоским домаћинствима (субота) и такмичења у прављењу свежих домаћих кобасица (недеља), за шта се пријавило близу педесет екипа, а биће организоване и продајне изложбе сухомеснатих производа, ракије, вина, сирева, слаткиша, меда, старих заната, као и алата и прибора за свињокоље.

Програм манифестације подељен је на два дана како би се избегле гужве и колапс у саобраћају на прилазним путевима ка Белом Блату.

Извор: Град Зрењанин