У БАЧУ ОДРЖАН ПРОГРАМ ЕДУКАЦИЈЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА – ИНТЕГРИСАНИ ОДГОВОР НА НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА И ДЕВОЈЧИЦАМА У СРБИЈИ, ФАЗА 2

Представници јавних предузећа, установа културе, удружења и локалне самоуправе, присуствовали су данас у Малој сали Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Бачу, програму едукације у оквиру пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији, фаза 2“, а који спроводи Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Пројекат „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији“, заједнички реализују агенције Уједињених нација у партнерству са Владом Републике Србије на челу са Координационим телом за родну равноправност. У спровођењу пројектних активности, поред Покрајинксог секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, учествују и Министарство унутрашњих послова, Министарство правде, Министарство за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту, Министарство здравља, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство омладине и спорта. Овај пројекат који се спроводи од 2013. године, а који подржава Влада Шведске усмерен је на развој друштвеног и институционалног окружења које ће допринети нултој толеранцији и искорењавању насиља над женама у Србији.

У оквиру Пројекта, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова спроводи активности које су усмерене на унапређење превенције и заштите од насиља у породици и партнерским односима жена из рањивих група, као што су: Ромкиње, жене из сеоских подручја и жене са инвалидитетом.

Посебне активности се односе на унапређење знања полицијских службеника, запослених у центрима за социјални рад, здравственим и образовним установама о специфичним облицима насиља као што су сексуално насиље, укључујући и силовање, прогањање и узнемиравање.

Планирани програми обуке ће се спровести у: Суботици, Сомбору, Бачу, Бачкој Паланци, Бечеју, Зрењанину, Панчеву, Алибунару, Старој Пазови и Сремској Митровици.

Извор: Општина Бач