У СЕЛЕНЧИ КРЕЋЕ ШКОЛА ЗА МЛАДЕ ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ

Обучени ментори пренеће младим пољопривредницима из БиХ и Србије знања о принципима органске производње, искуствима фармера из Чешке, Словачке и Мађарске, те европском законодавству.

У Селенчи, у Центру за органску производњу, од 16. априла до 1. новембра 2018. биће организовани тренинзи за стотину младих пољопривредника, органских произвођача из Србије и Босне и Херцеговине.

Ова јединствена „школа за младе фармере“, највећа у овом делу Европе, организује се у оквиру међународног пројекта “Подршка активном социјалном укључивању и оснаживању младих кроз развој центра за учење у области еко производње” чији носилац је Центар за органску производњу из Селенче.

Млади пољопривредници који се већ баве овом врстом пољопривреде или намеравају да покрену органску производњу едуковаће се према образовној шеми Фармерске школе ФСС (Farmer Field School) и Пословне школе (Business field school BFS), која подразумева теоријско и практично учење, експериментисање и употребу нових технологија и иновација, како би се унапредиле њихове вештине и знања.

Знање и практично искуство у органској производњи пренеће им стручњаци и едуковани тренери, односно ментори. Тренинзи у Селенчи кроз које ће проћи око стотину пољопривредника из Босне и Херцеговине и Србије састојаће се од два сегмента – пољопривредне производње и предузетништва.

Кроз једнако важан сегмент овог концепта образовања – предузетништво, млади пољопривредници учиће о правним облицима предузетништва са нагласком на пољопривреду, економској анализи пословања, трошковима, ценама, могућностима финансирања стартапова, пореским питањима, тржишту, могућностима организовања, субвенцијама… Целовит предузетнички приступ, уз знања о органској производњи, омогућиће им развој сопствених иницијатива и послова и боље услове за останак и живот у руралним подручјима.

Иначе, један од најважнијих резултата пројекта “Подршка активном социјалном укључивању и оснаживању младих кроз развој центра за учење у области еко производње”  је пренос искустава и знања земаља В4 у области органске производње младима који желе да почну свој посао у области органске производње, али и промоција и унапређење услова за бављење овом производњом у нашој земљи, Босни и Херцеговини, као и Молдавији.

До сада је реализовано низ заједничких активности, укључујући и обуке за менторе у органској производњи у Словачкој, Чешкој и Мађарској, којима су присуствовали представници организација, учесница у пројекту – Центра за органску производњу Селенча, Регионалне развојне агенције Сенец Пезинок из Словачке (Regional Development Agency Senec Pezinok – RDA SP), Асоцијације регионалних брендова из Чешке (Association of regional brands – ARB), Савеза удружења органских произвођача ФБиХ из Босне и Херцеговине (Federation of Associations of organic producers FB&H – FAOP),  Националне агенције за рурални развој из Молдавије (National Agency for Rural Development, te Raba-Duna-Vag), европске групе за територијалну сарадњу из Мађарске (Raba-Duna-Vag European Grouping for Territorial Cooperation – RDV EGTC).

Обучени ментори пренеће младим пољопривредницима из БиХ и Србије знања о принципима органске производње, искуствима фармера из Чешке, Словачке и Мађарске, те европском законодавству.

Извор: Агросмат