U SMIRAJ DANA“ – MANIFESTACIJA ZA DUŠU I TELO

Smiraj dana u banatskoj savani

Na svega 8 km od sela Dolovo kod Pančeva, u zapadnom delu Specilalnog rezervata „Deliblatske peščare“ imaćete priliku da uživate u prizorima najlepšeg zalaska Sunca.

Tradicionalna manifestacija “U smiraj dana”, predstavlja ekološko-rekreativnu manifestaciju koja ima za cilj da predstavi prirodne, kulturološke i etnološke lepote zapadnog dela Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“.

Ove godine manifestacija će se održati u subotu 4. avgusta sa početkom u 18 h u Deliblatskoj peščari (naselje Leanka – 8 km od sela Dolovo)

Predviđen je bogat kulturno-umetnički program, zanimljiv sadržaj za mnogobrojne posetioce kao i tradicionalna šetnja Deliblatskom peščarom u smiraj dana. Dužina staze je 6 km.

U okviru šetnje planira se dolazak do najviše tačke u ovom delu Peščare, gde će prisutni imati priliku da uživaju u najlepšem zalasku Sunca sa peščanih dina obraslih lekovitim biljem.

U blizini se nalaze i lokacije na kojima su snimani filmovi „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto 68.“, „Džingis Kan“, „Boj na Kosovu“ , „Besa“, „Lafajet“, „Sveto Mesto“ i još mnogi drugi spotovi i dokumentarni filmovi.

Po završetku šetnje, predviđena je poseta domaćinstava, gde će prisutni imati priliku da se upoznaju sa tradicijom i običajima ovog kraja, uz bogat kulturno umetnički program i predstavljanje lokalnih udruženja, tradicionalnih proizvoda i domaće radinosti.

U harmoniji sa prirodom, upoznaćete se sa tradicijom, zdravom hranom, mirisima lekovitog bilja, domaćim vinom i medom i barem na kratko biti, ljudi prirode.

Izvor: poljosfera