У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ ОТВАРА СЕ 160. СЕЗОНА

У петак, 28. августа званично се отвара 160. сезона Српског народног позоришта концертом који ће у 20.30 часова Опера СНП-а извести на платоу испред Главног улаза.
Диригенти су: Александар Којић и гости Ана Зорана Брајевић и Луис Горелик, гост из Аргентине.
Преко 40 музичара и девет солиста извешће арије и нумере из опера Кармен, Трубадур, Фауст, балета Лабудово језеро

Прва премијера која ће ове сезоне бити изведена је драмски комад Тома Стопарда Розенкранц и Гилденстерн су мртви у режији Игора Павловића. Премијера је планирана за 4. септембар а намењена је здравственим радницима који су излечени од вируса Ковид-19. Публика ће ову представу моћи да гледа од октобра.

Драма СНП-а почиње да ради на двема представама у септембру – 7. септембра је прва проба комада Бура Вилијама Шекспира у режији Кокана Младеновића, а 15. септембра се почиње са радом на представи Вилица Ебена Бајерса према тексту Филипа Грујића у режији Марка Челебића. Обе представе планирано је да премијерно буду изведене у октобру.

Балетска представа Охридска легенда Стевана Христића такође ће имати премијерно извођење у октобру. Представа је требало да буде извдена премијерно 28. марта, на Дан СНП-а, чиме би се уједно обележило и 70. година од оснивања Балета СНП-а. Услед пандемије је одложена и очекујемо је у октобру.

Крајем године почиње се са радом на делу Голманов страх од пенала Петера Хандкеа у режији Ане Ђорђевић, а премијера је планирана за 31. децембар.

СНП у септембру учествује и на фестивалима – на ИНФАНТ-у, са представом Ко је убио Џенис Џоплин?, на Стеријином позорју са представама Смедерево 1941. којом се отвара фестивал, Ко је убио Џенис Џоплин? и Повратак, потом представа Розенкранц и Гилденстерн су мртви учествује на Шекспир фестивалу, а на фестивалу Театар у тврђави, у Смедереву, биће изведена представа Смедерево 1941.

Све време боравка у згради СНП-а, од уласка до напуштања зграде, неопходно је ношење заштитних маски. При уласку публика ће морати да се дезинфикује о чему ће обезбеђење СНП-а посебно водити рачуна. Публика ће у мањем броју моћи да присуствује представама, места за седење биће ограничена и са неопходним размаком између, што ће посебно бити одређено у зависности од тога која се представа изводи и на којој сцени.