У СУБОТИЦИ ПРОМОВИСАН НАЦИОНАЛНИ МОДЕЛ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

У циљу представљања предности дуалног образовања, досадашњих искустава и постигнућа и примера добре праксе у имплементацији Закона о дуалном образовању који је почео да се примењује од септембра 2019/2020. школске године, као и Закона о дуалном моделу студија у високом образовању, Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је данас у Суботици промоцију Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Републици Србији. Промоцији одржаној у Великој већници Градске куће присуствовали су и градоначелник Суботице Стеван Бакић и помоћница  министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић.

Уз изражавање задовољства што је Град Суботица данас поново домаћин једног оваквог окупљања, градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима у Великој већници, рекао да смо сведоци да је ово регион који у економском погледу снажно напредује.

„Како другачије да развијамо економију у држави уколико не размишљамо о томе да је један од стубова економског развоја и образовање. Оно што ће млади ученици који се определе за овај модел сигурно добити јесте квалитет знања који ће их учинити одмах запошљивим. Развој и ширење наше  индустријске зоне је нешто што нам даје снажан замајац и уверење да ћемо успети, јер имамо погодно тло за развој“, истакао је Бакић.

Додао је да Град Суботица годинама уназад својим активностима  помаже и подстиче успостављање и јачање сарадње између средњих стручних школа и послодаваца, као покретача локалног економског развоја.

„Родитељи који желе да им деца буду спремна за будућност моћи ће да се ослоне и на српски образовни систем, али и на Град Суботицу. То смо доказали кроз разне мере усмерене у том правцу, кроз директну помоћ школама, ученицима  и њиховим родитељима, а пре свега стимулушући  ученике који похађају наставу  на  дуалном образовању. Оно на чему, по мом мишљењу, треба још да радимо,  јесте да сви заједно, удруженим снагама, мењамо однос према занатским занимањима и да младе људе усмеримо да их  препознају као уважена, достојанствена занимања која су нам преко потребна“, нагласио је Бакић.

Додао је да промоција  модела дуалног образовања међу привредницима мора да буде још ефикаснија, како би привреда била у потпуности информисана о могућностима  запошљавања ученика по дуалном образовању.

„То  ће довести до много успешније реализације овог модела,  а ми ћемо кроз план уписа и увођење нових образовних профила стварати простор и за нове партнере. У Суботици је у први разред средње школе уписано 140 ученика по дуалном моделу, а укупно по овом моделу наставу похађа 408 ученика, на девет профила и седам подручја рада, на три наставна језика. Суботица је, као таква, центар дуалног образовања у Војводини, јер је једна четвртина ученика по дуалном образовању у Војводини  из Суботице”, казао је градоначелник Стеван Бакић.

Он се, на крају, захвалио свима који су организовали овај скуп.

„Захваљујем се ресорном министарству  што чини огромне напоре да новим законским решењима и тесном сарадњом са школама и локалним самоуправама у пуном капацитету примени концепт дуалног образовања. Посебно се захваљујем помоћници министра Габријели Грујић јер је испунила оно што ми је обећала, а то је да ће Суботица имати два тренинг-центра“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Помоћник министра Габријела Грујић је, обраћајући се медијима уочи промоције националног модела дуалног образовања у Градској кући, изјавила да Влада Републике Србије, осим тога што подржава дуално образовања на нивоу средњег образовања, даје подршку и у области високог образовања.

„Од прошле године имамо акредитована 32 програма чак на девет високошколских установа, шест академија струковних студија и три факултета, што сведочи о томе да дуално образовање постаје једна озбиљна платформа која говори о томе да у 21. веку не можемо да говоримо само о значају теоријских знања већ и о вештинама, способностима, ставовима, свеукупним компетенцијама које наше младе чини одмах запошљивим након жељеног нивоа формалног образовања“, истакла је, између осталог, Габријела Грујић.

Подсетила је и да Влада Републике Србије подржава развој 12 тренинг центара у чије се најсавременије  опремање радионичарских блокова улажу значајна средства.

„Суботица се разликује по томе што ће имати тренинг центре у две школе, Техничкој школи ’Иван Сарић’ и Хемијско-технолошкој школи. То је зато што је свих претходних година показала квалитет и посвећеност дуалном образовању. Захваљујем се градоначелнику Суботице Стевану Бакићу који снажно подржава овај модел реализације наставе, свестан да уколико се подржава овакав модел млади људи сигурно остају у Суботици, граде овде своје каријере, а Суботица и окружење напредују“, подвукла је Габријела Грујић.

Присутнима у Великој већници обратио се и представник Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, Дамир Војнић Тунић, а о искуствима овдашњих средњих школа у реализацији дуалног образовања говорили су директор Хемијско-технолошке школе Никола Матковић, директор Техничке школе „Иван Сарић“ Жељко Рајчић и директор Политехничке школе Исо Планић.

Искуства овдашњих компанија у реализацији дуалног образовања представили су директор компаније „МиниПани“ д.о.о. Габор Ковач, представник компаније „Дон Дон“ д.о.о. Верица Будимц, представник компаније „Континентал“ Јелена Зец, и директор компаније „Војпут“ Вукослав Вукославовић.

Промоцији дуалног образовања присуствовали су и професори и ученици суботичких средњих школа, Економске школе „Боса Милићевић“, Хемијско-технолошке школе, Политехничке школе и Техничке школе „Иван Сарић“.

Извор: Град Суботица