УНАПРЕЂЕЊЕ САРАДЊЕ У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВЕНОГ ТУРИЗМА

На основу већ потписаних споразума о пословној сарадњи између Привредне коморе Војводине (ПКВ), ХГК – Жупанијске коморе Ријека и Привредне коморе Жупаније Чонград, председник ПКВ Бошко Вучуревић, у суботу, 22. фебруара 2020. године у Сегедину (Мађарска) потписао је трипартитни Анекс споразума о пословној сарадњи између поменутих чланица Споразума у области здравственог туризма.

Овим документом предвиђено је унапређење заједничких промоција и конкурентности чланица у домену здравственог, велнес и спа туризма, а представља и подлогу за развој сарадње на подручју здравственог туризма између Србије, Хрватске и Мађарске.

„Анекс споразума о пословној сарадњи потписан је са намером да се успостави блиска привредна и туристичка сарадња између потписница са циљем повећања конкурентности и унапређења здравственог, велнес и спа туризма. Коморе ће повезивати своје чланице заједничким организовањем стручних посета, конференција и других пословних догађаја који доприносе реализацији заједничких пројеката, размени знања, идеја и информација. Коморе ће  организовати  заједничке наступе на сајмовима, презентације и промоције са циљем бољег позиционирања својих чланица на домаћем и иностраном тржишту, као и креирањем и развијањем заједничких програма и пројеката из области здравственог, велнес и спа туризма“, рекао је Вучуревић.

Потписивање је одржано у оквиру свечаности поводом обележавања 130 година постојања и рада Привредне коморе Жупаније Чонград у Сегедину и традиционалног пословног догађаја на којем је додељена награда најуспешнијем привреднику Жупаније Чонград.

Том приликом, председник Вучуревић је поздравио домаћине – председника Привредне коморе Жупаније Чонград Пала Немешија, госте и привреднике из региона и истакао значај великог јубилеја – 130 година трајања, залагања, повезивања привредника. Он је подсетио да је ПКВ прошле године прославила 100 година постојања. Председник Вучуревић се захвалио на изврсним пословним и пријатељским односима између две коморе, који само прате добре односе између Републике Србије и Републике Мађарске. АП Војводина у поменутој сарадњи има значајну улогу, будући да сви параметри спољнотрговинске размене показују константан раст.

Током  2019. године извоз Војводине у Мађарску је остварен у вредности од  413,2  милиона eвра, што је за 16,2 одсто више у односу на претходну годину, док је увоз повећан за 3,9 одсто и износи 283,1 милиона евра. Укупна реализована спољнотрговинска размена између АП Војводине и Мађарске на крају 2019. године износи 696 милиона евра и већа је за 11 одсто, међугодишње посматрано.