УРЕЂЕЊЕ КАНАЛСКЕ МРЕЖЕ У МОКРИНУ

Градоначелник Кикинде, Никола Лукач, заједно са Срђаном Кружевићем, директором ЈВП “Воде Војводине“, покрајинском посланицом, Станиславом Хрњак, начелником Севернобанатског округа, Мирославом Дучићем и својим сарадницима, обишао је радове на уређењу каналске мреже на територији катастарске општине Мокрин. Ради се о Бегејском главном и каналу Б-10, који пролазе кроз насељено место. Радове вредне 24 милиона динара, које изводи Водопривредно предузеће “Средњи Банат“, финансирале су “Воде Војводине“ и њима ће бити уређено четири километра каналске мреже, од границе са Румунијом до улива у Златицу. Радови се, после 15 година, одвијају на основу иницијативе мештана Мокрина, уз подршку Града Кикинде.

“Већ 15 година одлично сарађујемо са предузећем ‘Воде Војводине’, али у последњих неколико година потпуно смо се посветили приоритетима у насељеним местима, како бисмо решили вишегодишње проблеме. Комплетна санација канала значајано ће допринети квалитету одвођења атмосферских вода, имајући у виду да канал пролази кроз насељено место. У разговору са мештанима, али и представницима Месне заједнице, уређење канала одређено је као пројекат који мора што пре да се реализује. Ми ћемо наставити суфинансирање оваквих радова, определили смо средства, тако да ћемо све урадити како бисмо каналску мрежу уредили и на тај начин помогли нашим мештанима“, рекао је градоначелник.

Ради се о једном од најзахтевнијих пројеката на ком се није радило преко 20 година због великог броја пешачких мостова, близине домаћинстава, али и опасности прилазака машина:

“Извађена је огромна количина муља, преко 17.000 квадратних метара биљне масе, што значи да ћемо канал вратити у пројектовано стање, а свих 300 хектара земље, која се налази од државне границе са Румунијом, па до улива са Златицом, опет ће квалитетно моћи да буде одводњавано. Акција је спроведена на иницијативу мештана Мокрина уз подршку Града Кикинде, тако да могу да најавим да ћемо наставити са улагањима у овај град. Наше предузеће има средстава у овогодишњем рекордном буџету који износи шест милијарди динара, тако да имамо довољно новца да финансирамо овакве послове“, истакао је Срђан Кружевић, директор ЈВП “Воде Војводине“.

Извор: Град Кикинда