УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ СПОРТИСТИМА У 2018. ГОДИНИ

Спортски савез општине Србобран организовао је синоћ свечаност на којој су најбољим спортистима, спортским радницима и спортским клубовима уручене награде за 2018. годину. Титула најбољег појединца припала је Горани Мрђен, одбојкашици, а најбољег колектива Женском кошаркашком клубу Србобран.

Окупљене у сали Малог позоришта први је поздравио Стефан Шијачић, председник Спортског савеза општине Србобран. Према његовим речима, Спортски савез окупља 20 клубова из 12 спортова, у којима тренира више од 1.000 младих људи. „Обавеза нам да је свима који су под нашим окриљем пружимо помоћ и подршку да стигну до правих услова за рад и тренинге, а тако и до бољих резултата. На том задатку имамо пуну подршку и разумевање локалне самоуправе и председника општине, што је доказ да је спорт у нашој општини препознат као област која није трошак, већ улагање у будућност. Спорт јесте добар начин да промовишемо праве вредности наше средине“, рекао је Шијачић.

Честитке лауреатима упутио је и Радивој Парошки, председник општине Србобран. Он је обећао наставак улагања у спорт и стварање врхунских услова за рад клубова, као што је то чињено током 2018. године, и истакао да локалну самоуправу увек мотивишу да настави са тим активностима управо врхунски резултати које остварују спортисти из Србобрана, Турије и Надаља. 

Одлуке Управног одбора Спортског савеза општине Србобран:

Најуспешнија млада спортисткиња општине Србобран за 2018. годину – тенисерка Тијана Јоцић.

Тенисом је почела да се бави са 6 година, у Врбасу. После само годину дана, због показаног потенцијала, прешла је у Тениски клуб „Спортленд“ из Новог Сада. Прво финале Тијана је одиграла 2014. године и освојила је друго место на тениским теренима Winer Нови Сад, у категорији до 10 година, а исте године освојила је треће место на турниру који је одржан на Палићу. Са тек напуњених 12 година, 2017. године учествује на Првенству Србије у категорији девојчица од 14 година, и успева да уђе у 16 најбољих. Ове, 2018. године, са својих 13 година, осваја 1. место на турниру у Гроцкој у категорији девојчица до 14 година. Играла је финале турнира у Сомбору и освојила 2. место у категорији до 16 година и 3. место на Отвореном првенству у Сомбору, у категорији до 14 година. На тениским теренима „Типсаревић“ у Београду освојила 3. место у категорији до 16 година, а на турниру „Green set“ у Београду, у конкуренцији до 16 година, освојила је 3. место. Тијана је одличан ученик 7. разреда Основне школе „Вук Караџић“.

Најуспешнији млади спортиста општине Србобран за 2018. годину – џудиста Никола Јовановић.  

Ученик је петог разреда Основне школе „Жарко Зрењанин Уча“ у Надаљу. Џудо тренира од децембра 2015. године и са успесима је кренуо од самог старта. Својим радом, посвећеношћу и дисциплином доспео је на 2. место на ранг листи Џудо савеза Србије. До сада је освојио 2. место на Првенству Србије за млађе пионире у џудоу 2018. године, 1. место на Првенству Војводине за полетарце у самбоу, 2. место на Првенству Војводине за полетарце у џудоу, 2. место на Првенству Војводине за млађе пионире у џудоу, 2. место на Спортској олимпијади школа Војводине СОШОВ у џудоу, 3. место на Регионалном школском првенству у џудоу, носилац 3 златне, 5 сребрних и 3 бронзане медаља са међународних такмичења.

Специјална награда најмлађем перспективном спортисти – фудбалер Милан Видић.

Прве фудбалске кораке је направио са 6 година у ФК Младост из Турије. Први тренер му је био Славиша Гаврилов, а потом је наставио рад са Петром Берићем. Са 7 година је почео да игра за Славију из Новог Сада. Тренер му је тада био Драгутин Ласица. У лето 2017. године постао је члан београдске Црвене звезде и један је од бољих појединаца и водећих играча у генерацији 2009. За Звезду је на разним такмичењима и турнирима постигао већ преко 200 голова. На 6 турнира је проглашен за најбољег стрелца турнира, освојио је са ЦЗ титулу шампиона у генерацији У-9.

Најуспешнија школу спорта за 2018. годину – Школа спорта Џудо клуба Турија.

Џудо клуб Турија постоји од 1994. године, док је као секција џудо клуба ТСК Темерин функционисао од 1992. године. Кроз школу џудоа до сада је прошло преко 1000 малишана, а неки од њих су у каснијим узрастима остварили запажене резултате. Педесетак такмичара клуба млађих узраста, освојило је ове године више од 30 медаља са школских, војвођанских и државних првенстава. Тренутно је Џудо клуб Турија једини спортски клуб који има своје секције у сва три насељена места општине Србобран, и тренутно у њему тренира око 60 малишана узраста од 5 до 15 година.

Признање за афирмацију рекреативног спорта – Тодор Шимпрага.  

Давне 2009. године основао први фитнес клуб у општини Србобран и покренуо прве рекреативне турнире. Организовао први турнир у фудбалу који је наишао на одличну реакцију, а затим уз подршку локалне самоуправе, од 2016. године покреће турнире у различитим спортовима, чиме је покренео младе људе да се активно баве спортом. Турнир у уличном фудбалу, баскету, ножном тенису, тенису и другим спортовима сваког лета и зиме привалаче све већи учесника и гледалаца. Круна рада је препознавање од стране Покрајинског секретаријата за спорт и локалне самоуправе, идеје младих људи Тодора Шимпраге и Слободана Субића о потреби обнављања куглане, која је пред самом реализацијом.

Награда за посебан допринос и изузетан значај у развоју и афирмацији општине Србобран из области спорта – риболовац Данијел Рафајловић.

Данијел је члан Удружења спортских риболоваца „Шаран“, у ком је пре 5 година основана секција Black Bass – црни бас. Ова секција већ 4 године је у самом врху Српске бас лиге, изборног државног првенства Србије у пецању баса. Данијел Рафајловић четири године има статус репрезентативца Србије, а ове године био је учесник Светског првенства у Мексико.

Најуспешнији тренер у 2018. години – Бранка Субић, тренер млађих селекција у ЖКК Србобран.

Рођена 1986. године у Прокупљу. Са непуних 10 година почела да тренира кошарку у ЖКК Топличанин у родном граду. Наступала је за ЖКК Дубочица из Лесковца, где је потписала први професионални уговор и постала најмлађи капитен неког тима у највишем рангу такмичења.
Наступала за прволигашку екипу Студент из Ниша. Завршила Факултет спорта и физичког васпитања и почиње да се бави тренерским послом.  Радила као перспективни тренер у Развојом тренажном центру Кошаркакшког савеза Србије у Пожаревцу, затим са најталентованијим девојчицама града Ниша, покренула најмасовнију школу кошарке у родном Прокупљу. Спортски савез Прокупља прогласио је спортистом године. 2012. године дошла је у ЖКК Србобран и почела да ради са најмлађом децом у клубу. Резултати: 3. место на кадетском Првенству Војводине са генерацијом 2000/2001, а исти успех поновила је и са генерацијом 2002/2003. Тренутно је именована и за помоћног тренера Регионалне кошаркашке репрезентације Војводине. Са њеним доласком почела и нова ера у раду са млађим категоријама клуба. Увела је нови систем рада и клуб данас броји више од 90 чланова, један од најмасовнијих женских кошаркашких  клубова у Србији.

Награда за свеукупни учинак у области спорта – Здравко Шандин.

Рођен је 1955. године у Србобрану, где је завршио основну школу и гимназију. У родном граду је почео да се бави спортом. Био је играч рукометне репрезентације Гимназије „Светозар Милетић“, активни члан КК Академик, трећекатегорник Шах клуба Србобран, и првотимац стонотениског клуба. Највећи успех у стоном тенису је постигао када је са екипом освојио друго место на турниру радника Србије у Шапцу. Првотимац је постао 1973. године, што значи да је 45 година члан Стонотениске екипе Бачка из Србобрана, јер се и данас води као члан прве екипе. У рекреативном спорту је дуго. Од када је у спортској хали у Србобрану направљена куглана, играо је у екипи Шврћа – Бајт у локалној куглашкој лиги. Неколико година је водио куглашице из Србобрана. Заједно са још неколицином ентузијаста основао је Удружење „Спорт за све“, чији је председник од оснивања до данас.

Најуспешнији спортиста у 2018. години – Горана Мрђан.

Горана Мрђан је рођена 1990. године. Основну школу завршила је у Турији, Гимназију „Светозар Марковић“ у Новом Саду, а академске студије хемије на Департману за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно математичког факултета у Новом Саду. Тренутно је на докторским студијама и ради као асистент на факултету. Горана је спортом почела да се бави са девет година, у КК Академик, од 14. године почиње да се бави и одбојком у ЖОК Турија. Почетак средње школе у Новом Саду Горану опредељује да одбојкашку каријеру настави у друголигашкој екипи ЖОК Нови Сад, а затим је као чланица и једна од најбољих играчица ЖОК Футог стигла до Супер лиге Србије. Паралелно се бави и одбојком на песку играјући Beach volley лигу Србије. Ове 2018. године, у пару са Александом Алексић, освојила је Првенство Србије и проглашена за најбољу играчицу лиге.

Најуспешнији спортски колектив у 2018. години – Женски кошаркашки клуб Србобран.

Клуб је најмасовнија спортска организација у општини Србобран, са стотинак чланица од школице кошарке до сениорске селекције, и међу три најмасовнија женска кошаркашка клуба у Србији. Клуб у такмичењима у организацији Кошаркашког савеза Војводине и Кошаркашког савеза Србије учествује са свим категорисаним селекцијама, а то су: сениорке, јуниорке, кадеткиње, пионерке, млађе пионирке и мини баскет. Са чланицама такмичарских екипа и у школици кошарке раде квалификовани, признати кошаркашки тренери и педагози. Сениорке су се пласирале у Јединствену 2. лигу Србије, клуб се налази у самом врху табеле и озбиљан кандидат је за улазак у 1. лигу Србије. Играчки састав чине махом Србобранке и пар девојака које то нису, али су годинама чланице клуба. Сениорке су победнице Куп такмичења Војводине, пласирале су се у другу фазу Куп такмичења. Јуниорке су кандидаткиње за пласман на Државно првенство Србије и једне од могућих носиоца највишег трофеја. Јуниорке су ове године у баскет такмичењу „3 на 3“ освојиле Првенство Србије, а као ученице Гимназије „Светозар Милетић“ на Државном школском првенству заузеле су друго место. Кадеткиње су у квалитетној лиги Војводине по окончању лиге 2017/2018.године заузеле прво место. Остале млађе такмичарске екипе својим резултатима и масовношћу сведоче о томе да се у Србобрану игра добра женска кошарка.

Уручивањем признања Спортски савез општине Србобран јавно се захвалио и новинарима Ласлу Парацком, Александру Берићи и Дарку Вујиновићу, који су се током целе године трудили да пропрате спортска дешавања и информишу грађане општине Србобран о свим резултатима спортиста и клубова. У име награђених захвалио се Милорад Субић, председник ЖОК Србобран. Он је младима поручио да се укључе у спорт, јер свака савладана вежба и свака победа или пораз, доноси ново знање и ново искуство важно за живот, за искушења која их очекују.   

Извор: Општина Србобран