VAŠAR UMETNOSTI

U Bačkom Petrovcu su u toku 57. Slovačke narodne svečanosti, koje zvanično traju od 05.08.- 12.08.2018 godine.

Nedelja iza nas obilovala je događanjima, i pratećem manifestacijama koje su zamišljene tako da pokažu narodne običaje, život i kulturu Slovaka u Vojvodini.

11.08.2018 godine svečano je otvoren „Vašar umetnosti“, koji se svake godine tradicionalno održava u ul.maršala Tita.

foto: Medija Portal

Sudeći po štandovima, i svemu onome što je ponuđeno običnom posetiocu, može se reći da je vašar opravdao svoje postojanje.

Umetnici, proizvođači hrane i pića, udruženja žena, ugostitelji svojom ponudom i ne tako visokim cenama imali su mnogo posla.

Na štandovima udruženja žena iz gotovo svih slovačkih mesta imalo je za svakoga po nešto.

Počevši, od suvenira sa razglednicama svoga mesta, koji su pravljeni od različitih materijala, vezenih kuvarica i jastučnica, do domaćih kolača koje su posetioci veoma rado kupovali.

Saznajemo da su sva udruženja žena registrovana kao samostalna, na dobrovoljnoj osnovi i nepolitička organizacija.

U svojim udruženjima razvijaju aktivnosti kojima neguju tradiciju svojih predaka, i baštine slovačku kulturu.

Udruženja, se delom samostalno izdržavaju od prodaje svojih ruku dela, i učestvuju na konkursima kod lokalne samouprave.

U zavisnosti od veličine mesta iz kojeg dolaze broje od 30 do 150 članova, koji su veoma aktivni, i dalju svoj maksimalni doprinos na očuvanju svoje kulture.

Proizvodi od mesa, čuveni kulen i kobasica su i dalje veoma ljuti i kvalitetni, tako da se po tom pitanju nije ništa promenilo.

Program koji je uporedo sa vašarom trajao, bio je bogat pesmom, igrom i slovačkom narodnom nošnjom.

Saznajemo, da su nošnje deo nasleđa koji se prenosi sa majke na ćerku, i da se nose samo u posebnim svečanim prilikama kao što je ova danas.

Posetilaca je bilo iz svih mesta Vojvodine, Slovačke, Rumunije i Mađarske, koji su pored obilaska Vašara umetnosti uzeli aktivno učešće, u pratećem programu ove manifestacije.

Za vojvodjanske.rs M.Živković