ВОДА ТЕЧЕ УНЕПОВРАТ

Док се по свету све чешће ратује због воде, Србија је у последњих 18 година 80 одсто својих извора дала на експлоатацију страним компанијама!

У време када се отапају снегови опасност долази од вишка, док током летњих жега претња стиже од мањка једног од најдрагоценијих ресурса на свету. Климатске промене се убрзавају, њихови ефекти угрожавају планетарно здравље и човекову околину, настају нове геополитичке кризе, а иза свега стоји – вода.

Ситуације које су у деценијама после Другог светског рата постојале само као теоретски модели постају стварност која управљање водама избацује у орбиту најважнијих глобалних изазова. Светски економски форум је 2015. констатовао да вода представља највећи глобални ризик наредних деценија.

Иако је тек 0,014 процената свих вода на Земљи истовремено питко и приступачно, експерти сматрају да је то довољно, али географска расподела је неравномерна. Две трећине светског становништва суочено је са озбиљним несташицама воде барем један месец годишње, пола милијарде у таквим условима живи свих 12 месеца, више од 1,2 милијарде у домовима нема приступ пијаћој води, чак 4,5 милијарди ускраћено је безбедних санитација, што истовремено угрожава здравље и загађује водне токове.

Извор: Политика