VOJVOĐANSKOM RAVNICOM ODZVANJAĆE ZVONO SA PETROVARADINSKE SAT KULE

Pod pokroviteljstvom Rotary kluba Novi Sad, danas je u Sahat kulu na Petrovaradinskoj tvrđavi, postavljeno novo zvono.

Rotary klub je još početkom dvehiljaditih uočio potrebu da se renovira Sahat kula, simbol Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave. Ozbiljnost i težina projekta iziskuju temeljne pripreme i dosta sredstava, i vremena.

Projekat obnove je podeljen u dve faze, prva faza, koja je podrazumevala rekonstrukciju enterijera u Sahat kuli, potpuna rekonstrukcija platoa, napravljene su nove stepenice, uvedena je struja da bi se pristupilo automatizovanju navijanja sata u kuli. Time je majstor Lajčika, koji je svakodnevno navijao mehanizam dobio značajno olakšanje, jer mehanizam podiće tri kugle čija je pojedinačna težina preko 100 kg.

Nakon 50 godina obnovljeno je zvono, čija je obnova deo drge faze rekonstrukcije Sat kule, koje je izliveno od bronze, i ima veoma prijatan zvuk koji će Novosađani od danas, eventualno sutra  imati priliku da ponovo čuju.

Ljubaznošću gospodina Boškovič Duška, člana i predsednika Rotary kluba Novi Sad,  u mandatu 2015 – 2016. godine,  privodimo ovu reportažu kraju, rečima zahvalnosti svih Novosađana, veliko hvala Rotary klubu Novi Sad!

 

Foto: Medija Portal.