ВРЛО ЛОШИ ПРИНОСИ СУНЦОКРЕТА И КУКУРУЗА

Пољопривредна стручна служба у Кикинди организовала је Дан поља пролећних култура на ком је оцењена ова сезона, за коју се сматра да је, услед суше и екстремно високих температура, једна од најлошијих по приносе. Жетва сунцокрета започета је првих дана августа на најлошијим теренима и до сада је тај важан посао у овом делу сезоне завршен на око 20 одсто укупних површина. Приноси те уљарице крећу се од 200 килограма до 1,2 тоне по хектару. Кукуруз је, такође, у веома лошем стању и ратари који ће започети бербу наше најзаступљеније житарице очекују веома лош род, који се на основу досадашњих скинутих 15 одсто површина, креће око две тоне по јединици површине. Са тешком ситуацијом у домаћој пољопривреди уверили су се Љубан Средић, члан Градског већа задужен за пољопривреду и месне заједнице, као и Далибор Оличков, руководилац Одсека за пољопривреду Града Кикинде, који су, поред великог броја земљорадника, присуствовали овој традиционалној манифестацији Пољопривредне стручне службе.

“На основу онога што смо могли да чујемо од пољопривредника, ситуација је заиста незавидна. Род кукуруза је готово уништен, ретке су парцеле на којима има рода и где има сврхе да се скида усев. Поред тога, приноси сунцокрета такође ће бити умањени. Заиста је тешка ситуација, тако да је свака помоћ пољопривредницима увек од великог значаја. Град Кикинда чека даље инструкције ресорног министарства које може да прогласи стање елементарне суше, како би се тада одредиле тачне мере помоћи земљорадницима“, рекао је Средић.

Александар Пап, агроном из Пољопривредне стручне службе Кикинда, изнео је податке у вези са бербом кукуруза и жетвом сунцокрета:

“Ово је први пут у мојој каријери да се жетва сунцокрета обавља фронтално. Било је до сада појединих случајева да се сунцокрет скида крајем августа на мањим парцелама, али да се интезивно започне у осмом месецу је до сада незапамћено. Приноси су врло ниски, крећу се од 200 килограма до 1,2 тоне по хектару. Онај пољопривредник који је остварио две тоне по хектару, он је ове године рекордер. Кукуруз је комплетно у јако лошем стању, до сада је скинуто десетак одсто укупних површина искључиво за силажу, док они ратари који тек започињу бербу те житарице очекују катастрофалне приносе, односно око свега две тоне по хектару“, додао је Пап.

Извор: Град Кикинда