ВРШАЧКО ПОЗОРИШТЕ СВЕТСКИ ДАН ТЕАТРА ОБЕЛЕЖАВА ОТВАРАЊЕМ КАМЕРНЕ СЦЕНЕ И НОВОМ ПРЕМИЈЕРОМ – *КИБИЦФЕНСТЕР КОД СТЕРИЈЕ* ОТВАРА СЕ ДРАМОМ РАДОМИРА ПУТНИКА

У Народном позоришту „Стерија“ одржана је конференција за медије поводом најаве прославе у част Светског дана позоришта који се широм света обележава 27. марта. Вршачко позориште тим поводом отвориће камерну сцену „Кибицфенстер код Стерије“ и приредити премијеру представе Радомира Путника „Последњи тренуци краља Александра и краљице Драге“ у режији Снежане Удицки.

На конференцији су говорили др Трајан Качина, члан Градског већа за културу, Иван Ђорђевић в.д. директора НП „Стерија“, Снежана Удицки редитељка представе, глумци Тамара Тамчи Тоскић и Милош Ђуровић који тумаче насловне улоге ове чувене историјске дуодраме и Софија Лучић дизајнерка костима и сценографије најављене представе.

Др Качина је том приликом истакао задовољство отварањем новог сценског простора у оквиру позоришне зграде који је осим просторног, отворио и многе програмске могућности, осврнувши се на бројна капитална улагања Министарства културе РС и Покрајинског секретаријата за културу у вршачко позориште која су знатно унапредила услове рада ове куће сврставши је у ред технички најбоље опремљених у земљи. Иван Ђорђевић је истакао значај несебичног труда запослених на отварању нове позоришне сцене и рада поткрепљеног ентузијазмом, као и задовољство обновљеном сарадњом са драматургом Радомиром Путником чијем се делу вршачко позориште враћа након више од 32 године. Ђорђевић је речи захвалности такође упутио широј локалној заједници у којој још увек има много искрених пријатеља позоришта међу којима су се за ову прилику истакли Паладио ИСТ, Акамонт, Житобанат ДДО и ДДОР Нови Сад, који су поред локалне самоуправе дали подршку да се поводом светског театарског празника у Вршцу отвори нова позоришна сцена, и то премијером представе која је за ову прилику стварана са пуно љубави. Редитељка Снежана Удицки и глумци ове историјске представе говорили су о несвакидашњем процесу рада који их је поново зближио, повезао и вратио у темељна размишљања о театру као уметности и колективном стварању које је, како су описали, доминантно обележило настајање ове представе. Глумци Тамара Тамчи Тоскић и Милош Ђуровић нагласили су такође захвалност за поверење које им је указано додељивањем захтевних улога, као и да им је изазов који су прихватили вратио оптимизам и занос који ће, како су најавили, публика сасвим сигурно осетити. Софија Лучић, сценографкиња и костимографкиња представе „Последњи тренуци краља Александра и краљице Драге“ нагласила је одговорност са којом је приступила свом најновијем стваралачком изазову у коме је у двоструком задатку креирала простор драме, али такође учествовала у стварању новог сценског простора вршачког позоришта, чијим се отварањем исписују на најлепши начин нове странице локалне позоришне историје, и то на дан глобалног обележавања Дана позоришта.

Карте за премијеру 27. марта, као и за прву репризу већ су распродате, а извођење најновије вршачке представе биће организовано и у Београду 20. маја у Битеф театру. Вршачка публика ће „Последње тренутке краља Александра и краљице Драге“ моћи поново да гледа 2. априла.

Извор: Град Вршац