ВУК РАДОЈЕВИЋ ОТВОРИО XIX “СРБОБРАНСКУ БРАЗДУ”

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, на парцели Земљорадниче задруге “Србобран”, на Суботичком путу, код насеља Србобран, отворио је данас манифестацију XIX “Србобранска бразда”- јединствено такмичење орача у категорији лаких и тешких трактора.

Указавши на значај ове пољопривредне приредбе, коју по 19. пут организује Месна заједница Србобран у сарадњи са локалном самоуправом, др Радојевић је рекао да Покрајинска влада преко ресорног секретаријата, на најбољи начин, жели да подржи ову јединствену манифестацију такмичарског карактера, као и њој сличне манифестације, које доприносе унапређивању и развоју пољопривреде генерално.

„ Пољопривредници данас имају прилику да, на једном месту, размене своја искуства и нова достигнућа када је у питању примена савремених агротехничких операција, које заслужују посебну пажњу јер доприносе квалитетнијем, стабилнијем и високом приносу“, указао је др Радојевић у обраћању бројним посетиоцима и такмичарима у србобранском атару.

Он је поручио да само уз примену савремене опреме и уважавања струке и науке, пољопривредници могу да дођу до бољих резултата.

Радојевић је навео да би наредне године, могло бити организовано квалификационо такмичење, како би се најбољи на овом такмичењу нашли и на међународним манифестацијама овог типа.

Додавши да овакве манифестације на најбољи начин покушавају да нам приближе савремена достигнућа из области агротехнике, др Радојевић се осврнуо на чињеницу да су прошле године, у изванредној акција Министраства пољопривреде и ресорног секретаријата, издвојена значајна средства, управо за набавку нове погонске и прикључне механизације за пољопривреднике. Он је додао да су на тај начин, протекле године задовољене потребе готово свих корисника. који су тражили бесповратна средства за нову механизацију.

Подсетио је и на чињеницу да је сада актуелан ИПАРД програм, преко којег пољопривредници могу набавити потребну пољопривредну механизацију. Покрајинска влада, рекао је Радојевић, такође, преко покрајинских фондова пружа пољопривредницима могућност повољних кредита, како би лакше обзбедили нову опрему.

На парцели Земљорадниче задруге “Србобран”, на Суботичком путу, три километра од насеља Србобран, више од 50 пољопривредника је, пред рекордним бројем посетилаца, показало своја умећа у орању, а надметали су се такмичари од 13 до 89 година. “Србобранска бразда” јесте манифестација, која има за циљ да сачува обичаје некадашње обраде земље, али са друге стране да упозна своје посетиоце са методама модерног орања, што чини нераскидиви спој у развоју пољопривреде, која представља најзначајнију привредну грану на овим просторима.

Стручни жири, састављен од инжењера пољопривреде, оцењивао је у србобранском атару отварање бразде, правац, равномерност дубине и општи изглед орања, као и завршетак посла и узоравање увратине. Kвалитет орања оцењиван је за лаку, А категорију, за средњу Б и тешку Ц категорију.

Такмичаре и госте поздравили су и домаћини ове манифестације, председник општине Србобран Радивој Парошки и председник Месне заједнице Нинослав Јокановић, који су указали на значај ове приредбе и изузетну организацију, уз жеље да се она развија и постане препознатљива на ширем подручју, с обзиром да ова општина живи углавном од пољопривреде и пољопривредника.