ЗА ЧАСНИ КРСТ СЕ ПЛИВАЛО У КИКИНДИ И НОВИМ КОЗАРЦИМА

Хладно и тмурно време није поколебало врела срца учесника пливања за Часни крст у Кикинди и Новим Козарцима. Новокозарчани су први у нашој средини организовали пливање за богојављенски крст. Крај језера “Стрелиште” велики број мештана, аплаузима је наградио најхрабрије који су одважно запливали ка Часном крсту. У конкуренцији шесторице мушкараца, први је до богојављенског крста допливао Драго Марковић (21) из Нових Козараца:

– Мени је ово било друго учешће. Сматрам да смо овим чином заправо сви ми победници- признао је срчани ватрогасац-спасилац. Њему, али и осталим учесницима, честитао је Миливој Лињачки, члан Градског већа:

– Овде смо се окупили на један од највећих хришћанских празника, на дан када нам се Бог јави, на дан када се посебно истиче наша вера и када се плива за Часни крст. Ово је дан када треба да се посветимо Исусу Христу који је на данашњи дан крштен- навео је Лињачки. Пливање за симбол вере и хришћанства на Старом језеру је окупио рекордних 25 учесника, међу којима је поново била и једина учесница, боксерка Драгана Голић. Њој су Матија Ратко и његов друг Срђан Божин лане предали богојављенски крст, до ког су први допливали. Матија Ратко је и овог 19. јануара био најбржи:

– Хладно је, али неки чудан осећај влада и не осећамо толико хладноћу, посебно када се ухвати крст. Победио сам себе овим. Тренирам пливање. Ово ми је други пут да пливам за Часни крст. Прошле године сам већ знао да ћу пливати и ове, а тако ће бити и наредне- рекао је студент Рударско-геолошког факултета у Београду и дугогодишњи пливач. У Новим Козарцима се за Часни крст пливало по седми пут, док ће се шесто пливање на Старом језеру памтити и по, досад убедљиво највећој посети Кикинђана.

Извор: Град Кикинда