ZA POLJOPRIVREDNIKE OTVORENO SEDAM KREDITNIH LINIJA

Predstavnici Razvojnog fonda AP Vojvodine održali su 10. decembra, u zgradi Opštine Pećinci, prezentaciju kreditnih linija namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, pravnim licima i preduzetnicima. Prezentacija je organizovana u saradnji sa pećinačkom Opštinskom upravom, Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci, a predstavljeno je ukupno 13 kreditnih linija Fonda – 7 za poljoprivrednike i 6 za pravna lica i preduzetnike.

Po rečima Dejana Slavujevića iz Razvojnog fonda AP Vojvodine, pećinačkim poljoprivrednicima su najinteresantiniji bili krediti za kupovinu zemljišta i investicioni krediti. Reč je o izuzetno povoljnim dugoročnim kreditima na sedam godina sa kamatom od 2 i 3% na godišnjem nivou i grejs periodom od jedne i dve godine.

„Investicioni kredit namenjen je investicijama u poljoprivrednu proizvodnju poput nabavke nove i polovne mehanizacije, nabavke priplodnih grla, izgradnje silosa, adaptacije poljoprivrednih objekata, nabavke pčelinjih matičnih jata, praktično svega što je potrebno za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, osim kupovine zemljišta koje je izdvojeno kao posebna kreditna linija. Posebnu kreditnu liniju izdvojili smo i za razvoj etno, eko i ribolovnog turizma, gde korisnik vraća samo glavnicu, dok troškove kamate i obrade kredita snosi Pokrajinski sekretarijat za turizam. Isti je slučaj i sa kreditnom linijom za nabavku opreme za navodnjavanje, gde korisnik takođe vraća samo glavnicu, dok troškove kamate i obrade kredita snosi Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu“ – rekao je Slavujević i dodao da su kreditne linije tokom cele godine otvorene za apliciranje, kao i da sredstava ima dovoljno, jer je za ovu godinu opredeljeno 2,5 milijarde dinara, od čega je do sada utrošeno 800 miliona.

Proces apliciranja za sredstva je maksimalno pojednostaljen, tako da korisnik može sve da završi jednim odlaskom u sedište Fonda u Novom Sadu.

„Nakon što potencijalni korisnik telefonski kontaktira Fond i da potrebne podatke, za jedan dan dobija besplatnu preliminarnu analizu, nakon čega predstavnici Fonda izlaze na teren radi popunjavanja upitnika, a korisnik u Novi Sad dolazi samo na potpisivanje ugovora. Potrudili smo se da budemo maksimalno efikasni i da smanjimo utrošak vremena svakog potencijalnog korisnika“ – kaže Slavujević.

On je pohvalio interesovanje koje su pećinački poljoprivrednici pokazali na prezentaciji kreditnih linija i podsetio da je opština Pećinci prethodnih godina bila u prvih pet Vojvođanskih opština po broju realizovanih kredita.

Zadovoljna odzivom bila je i predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci Marijana Panić, koja je naglasila dobru saradnju i efikasnu komunikaciju između Udruženja i poljoprivrednika.

„Najava prezentacije objavljena je na zvaničnom sajtu Opštine Pećinci, a poljoprivrednike smo obavestili i putem našeg SMS servisa koji trenutno ima oko 800 korisnika. Nama je cilj da naši poljoprivrednici blagovremeno budu obavešteni o mogućnostima koje im se pružaju kada su u pitanju povoljne kreditne linije i da te mogućnosti maksimalno iskoriste. Na prezentaciji su dobili kontakte Fonda što će im značajno olakšati apliciranje za sredstva, a pomoć oko dodatnih informacija i prikupljanja potrebne dokumentacije mogu dobiti i u prostorijama našeg Udruženja u Pećincima“ – rekla je Panić i izrazila zadovoljstvo što je među četrdesetak posetilaca prezentacije bilo dosta pripadnica lepšeg pola, koje su, kako je rekla, više nego ikada pokazale nameru da iskoriste mogućnosti koje im pruža Razvojni fond.

Izvor: Opština Pećinci