ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ДО НОВЕ КУЋЕ

Чланови Културно уметничког друштва „Купиник“ годинама уназад дружили су се и вежбали у фискултурној сали купинске основне школе. Међутим, ове године су због реконструкције школе били приморани да вежбају у старом ловачком дому, јер како кажу председник друштва Милан Зујић и почасни председник Бора Ранисављевић, ловци себи граде нову кућу, а њихову стару су препустили фолклорашима.

Уз финансијску помоћ и свесрдну подршку Општине Пећинци, рекао нам је Зујић, постојеће две просторије дома у потпуности ће се реновирати, а ветерани овог друштва и мештани Купинова засукали су рукаве и свакога дана вредно раде на обнови дома, како би се што пре скућили.

„Међу ветеранима има електричара, гипсара, водоинсталетера, људи који знају да крече, раде керамику или се разумеју у неке друге неопходне послове тако да, када смо добили средства од Општине, прионули смо одмах на посао јер нас чека много шта што би требало да се уради. Потребно је да се зграда окречи, да се санира мокри чвор, да се промени столарија. У међувремену, јавили су се и мештани, али и из ресторана „Шаран“, тако да сви помажу онако како могу – неко финансијски, а неко својим радом. Буде нас десетак, а викендом и по петнаестак нас који радимо. Жене кувају кафу и доносе ручак, ми мушкарци радимо теже физичке послове на дому и, све у свему, радови лепо одмичу“ – рекао је Зујић.

Културно-уметничко друштво „Купиник“ из Купинова има више од 80 чланова, а у својој биографији сјајне наступе широм Европе, од Француске и Италије, преко Румуније и Бугарске, те Мађарске, Словачке и Чешке. Већина чланова КУД-а је из Купинова, Ашање и Обрежа, али има их и из осталих места пећиначке општине, као и из Прогара и Сурчина. Друштво има четири секције, од предшколског узраста све до ветерана.

Круна „Купиника“ је први ансамбл који чине млади до 20 година – они су прославили и Купиново и нашу општину наступима широм Србије и Европе. У секцији ветерана су и они који никада нису играли фолклор, а сада га играју – рекреативно. Они су права логистичка снага КУД-а – улажу велики рад и труд да се играчима обезбеде сви услови за игру, народна ношња, освежење, храна, путовања и остало.

Први пут од оснивања, КУД „Купиник“ сада има и неке друге планове, који се не тичу само наступа и освајања публике – планирају да „своју кућу“ лепо уреде и да, када се врате редовним активностима у школској сали, обезбеде леп простор за смештај опреме и ношње, за прославу рођендана чланова друштва, за састанке и слична дешавања.

Ваља поменути и да сада, због познате епидемиолошке ситуације, фолклораши играју у мањим групама, без публике.

„Кореограф је Дамир Мутавчић из Јакова. Његови асистенти су Нина Ранисављевић, која води школу фолклора, и наш стари играч Милош Гелесијевић из Прогара. Имамо дивног музичара, нашег Батицу из Прогара – њега не бисмо дали ни за шта на свету, јер он је и шоумен и музичар, свира као Бранимир Ђокић, само што га ми волимо више него Ђокића! Прави је мајстор, не вреди име да му говорим јер сви га знају као Батицу“ – казао је Зујић.

У последње време, и ветерани се труде да освоје публику – две године су представљали пећиначку општину на међународном фестивалу у Бања Луци. А млађи играчи учествују у међународној организацији за неговање народне традиције „Ђерам“, које окупља 24 друштва из Босне, Хрватске и Србије. И то је, наравно, податак за похвалу јер – боље је да се млади на тај начин окупљају и у колу заиграју, него да се друже по задимљеним кафићима. Поклоници фолклора кажу – културно-уметничка друштва су здраве, најздравије и најлепше средине за дружење младих.

Извор: Општина Пећинци