ZANIMANJE OVOG PANČEVCA JE IGRANJE IGRICA I KAŽE DA JE TO POSAO KAO I SVAKI DRUGI

U svetu e-sporta i gaming industriji poznat je kao LETN1. Malo je onih koji znaju da se iza ovog nickname-a krije Pančevac Nestor Tanić, jedan od članova tima CR4ZY koji je nedavno osvojio DreamHach Open u Roterdamu, a sa titulom i pehar namenjen najboljima i novčanu nagradu od 50.000 dolara, navodi 013info.

Tim CR4ZY, koji uz Nestora, čine Litvanac Rokas „Espiranto“ Milasauskas, mladi Bugarin Georgi „SHiPZ“ Grigorov, momak iz Finske Otto „ottoNd“ Sihvo i još jedan Pančevac Luka „emi“ Vuković, takmiči se u disciplini Counter Strike:Global Offensive, a nakon uspeha u Holandiji, trenutno zauzimaju 16 poziciju na svetu. Ovakav uspeh, kaže Nestor, nisu očekivali jer su tim napustila dva igrača. Ipak iza sebe su ostavili ekipe kao što su Heroic i AVANGAR, finaliste Starrlader Major Berlin 2019, najvećeg takmičenja u CS:GO-u sa nagradnim fondom od milion dolara, i šestoplasirane ekipe u tom trenutku na svetskoj rang listi.

Za Nestora Counter Strike:Global Offensive više nije igranje, već posao kao i svaki drugi. Imam ugovor zarađujem i živim od toga, kaže ovaj Pančevac, dodajući da je sa ovim počeo kada je bio mnogo mlađi i sa drugarima išao u igraonicu jer tada još nije bilo interneta dovoljno dobrog da bi mogli da igraju umreženi svako od svoje kuće.

„Prvo sam se bavio Counter Strikeom 1.6 ali amaterski. Tada nije bilo to toliko razvijeno i nisu postojali profesinalni ugovori sa mesečnim platama. Tu sam takođe učestvovao na DreamHack turniru koji se održao u Bukureštu. Neke 2013. – 2014. je ugašen CS 1.6 i pokrenuta je nova igrica, odnosno stara ali unapređena CS:GO. Ja nisam hteo da je igram i prestao sam na dve godine. Onda sam polako počinjao da igram, ali neobavezno, sve do početka 2017. kada sam krenuo baš ozbiljno da se bavim time, jer sam video da može da se živi i zarađuje dobro od toga i od tad igram profesionalno CS:GO“.

E-sport se sve više razvija i na globalnom planu, ali i kod nas u poslednje vreme dobija na popularnosti. Nestoru svakodnevno na društvenim mrežama stižu poruke od momaka koji žele da uspeju i da se bave ovim i uvek im rado odgovara i pomaže.

„Moj savet im je, ako su već dobri u tome, da pokušaju da se bave profesionalno. Neće nikada zažaliti, ali moraju mnogo da se trude i da se odriču mnogo stvari u životu da bi uspeli u ovome. Jako je mali broj ljudi koji se ovim bavi kod nas, a mi smo svakako sad napravili put za njih i mislim da smo im mnogo olakšali ukoliko žele da uspeju“.

Nestor ima poruku i za roditelje: „Mislim da se uopšteno GAMING industrija i e-eport vrtoglavo brzo razvijaju, tako da to više nije igranje igrica kao što su roditelji pre mislili i njima bih rekao da podrže svoju decu ukoliko žele time da se bave i da gledaju na to kao i na svaki drugi sport, jer je u Americi i Kini to svakako priznato kao sport i e-sportisti imaju ugovore kao sportisti. Mislim da će to i kod nas doći. Naravno, kaskamo za svetom, ali sve više raste i kod nas što možemo videti po programima na tv-u, koji prenose e-sport“.

Članovi tima CR4ZY imaju gust raspored i putuju nekada i do dva puta mesečno, a kad izračuna, Nestor kaže da misli da je pola godine kod kuće, a drugu polovinu na razno-raznim turnirima. Već narednog  vikenda od 15. do 17. novembra očekuje ih DreamHack Atlanta, koji se održava u Džordžiji u Americi, a zatim DreamHack Winter u Jonkopingu u Švedskoj. Plan je da se za takmičenja pripreme što bolje, pokušaju da osvoje još neku titulu i završe sa uspesima godinu koja je gotovo iza nas.

Izvor: 013info