ЗАВРШЕН МЕСЕЦ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У МАЂАРСКОЈ

Традиционална манифестација „Месец српске културе“, која је ове године приређена по девети пут, затворена је у суботу, 6. октобра, свечаним пријемом у Амбасади Републике Србије у Будимпешти. У протеклих тридесетак дана, љубитељи културе и уметности широм Мађарске, имали су прилике да присуствују низу програма које је организовао Културни и документациони центар Срба у Мађарској, самостално или у сарадњи са својим партнерима.

Пријему у Амбасади Србије, присуствовали су, поред осталих, и заменик премијера Мађарске Жолт Шемјен, председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор и запослени у овој иниституцији, представници Епархије будимске, српских школа у Мађарској, универзитета ЕЛТЕ, медија и више цивилних организација.

Обраћајући се присутнима, Жолт Шемјен и амбасадор Србије Раде Дробац, истакли су важност оваквих манифестација и захвалили се организаторима на труду који су уложили да мађарској и српској јавности представе сегменте српске музике, књижевности, сликарства, дечјег стваралаштва, театарских остварења и фолклорне баштине. Уједно су потврдили да су мађарско-српски политички односи на узлазној путањи и изразили наду да ће тако бити и убудуће. Милан Ђурић, в.д. директора Културног и документационог центра Срба у Мађарској, сумирао је резултате рада ове установе у протеклих месец дана и обећао да ће „Месец српске културе“ својим садржајима и убудуће обогаћивати културну и уметничку сцену Мађарске.

У уметничком делу програма наступили су млади тамбураши из Мохача. Они су у неколико блокова извели низ музичких нумера које су део српске, али и јужнословенске музичке традиције.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта