ЖЕНЕ ИЗ ОПШТИНЕ АЛИБУНАР – ТАМАРА НИКА

Тамара Ника (26. година), дипломирани је економиста по струци и студент је мастер студија на Криминалистичко-полицијској академији у Земуну. Живи у трочланој породици у Алибунару. Тренутно ради као приправник у општинској управи, у одељењу за финансије.  

Један од циљева ка коме тежи је да у наредном периоду у општини Алибунар оформи координациони центар у оквиру кога би радила као координатор за ромска питања. У тој улози би била задужена за сва питања ромске националне мањине. Бавила би се њиховим проблемима који се углавном тичу социјалне заштите, здравства, образовања, становања, као и питања дискриминације која се повремено јављају у појединим случајевима. 

 Т.Н. У Алибунару сам одрасла, провела читав живот и желим да останем овде, јер волим људе из Алибунара и њихов менталитет. Велики разлог у одлуци о мом останку у Алибунару јесте и моја породица за коју сам везана и не бих желела да се од њих одвојим. Овде никада нисам имала проблем са људима, прихваћена сам. Моја породица и ја радимо, тако да сасвим лепо од свог рада живимо у својој средини.

Сматрам да имамо апсолутну подршку општине Алибунар и председника Општине Предрага Белића. Драго ми је што овде постоји материјална подршка, као и подршка у подизању самопоуздања како бисмо се ми, припадници ромске националности, лакше остварили на животном плану. Оваква подршка нас подстиче да учимо и усавршавамо своје вештине.  

Управо је ово разлог који је Тамару оснажио и у одлуци да се окрене раду са припадницима ромске националности и координацији између њих и осталих институција које би могле да им помогну у побољшању њихове позиције. 

Т.Н. Роми су углавном необразовани и потребна им је помоћ и подршка. Често наилазе на неразумевање и баш зато мислим да бих ја, као координатор за ромска питања, успела да постигнем много, јер добро разумем проблеме својих људи. Мислим да је корен проблема само образовање Рома. Неопходно је мотивисати родитеље и децу да се школују, а такође је потребно и финансијски помагати талентоване младе Роме у виду неког облика стипендија, бесплатних уџбеника… Знам да је већ доста урађено и морам рећи да општина Алибунар већ обезбеђује бесплатне књиге за децу, као и бесплатан превоз за ученике основних, средњих школа и факултета. Међутим, има ту још доста ствари које би живот Рома учиниле бољим, а на којим можемо да радимо у наредном периоду. Ту су бројни пројекти које спроводи влада у Покрајини, инстиуције Европске Уније и сама држава Србија, за које сам сигурна да могу бити од користи мојим сународницима, а уз моју скромну помоћ и подршку општине Алибунар. 

 

Извор: Општина Алибунар