ЗНАКОВНИ ЈЕЗИК И У УСТАНОВАМА КУЛТУРЕ

Поводом почетка обуке из знаковног језика за запослене у пет установа културе у Новом Саду, данас је у Архиву Војводине одржана конференција за новинаре, где је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић изнела став, да је ово само почетак реализације бројних пројеката намењених управо особама са инвалидитетом.

Она је апострофирала, да је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и до сада кроз пројектно финансирање помогао Савезу глувих и наглувих Војводине, као и Савезу слепих и слабовидих Војводине и да је то препознато, као један од приоритета, не само ресорног секретаријата, већ и целе Покрајинске владе.

Са тим у вези, Милошевићева је додала да је идеја ресорног секретаријата на чијем је челу, да се током идуће буџетске године још снажније овим људима помогне, а посебно задовољство је и у томе што су се све институције, чији смо ми оснивачи укључили у овај пројекат, који је покренула Фондација „Нови Сад 2021“, што је само потврда да јединственим наступом и организацијом постижемо жељене резултате.

Испред Канцеларије повереника за заштиту равноправности обратила се Јелена Котевић уз подсећање да је ово део обавеза у коју се Република Србија укључила на путу ка Европској унији, кроз политику једнаких могућности. Особе оштећеног слуха, имају право на сазнавање и упознавање садржаја сваке институције културе и због тога је ова обука од изузетне важности, не само за Нови Сад, већ и за целу Србију.

По речима секретарке из Савеза глувих и наглувих Војводине, Јадранке Ралетић, значај пројекта, који носи назив „Приступачност“ јесте нешто, што се овај Савез, а верујем и сви други, боре деценијама уназад, колико и постојимо. Посебно смо задовољни, што је он обухватио, како увођење знаковног језика у музеје, галерије, спомен збирке, тако би било добро до дође и до предшколских и образовних институција.

Др Тијана Палковљевић Бугарски као председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“ и као управница Галерије Матице српске овом приликом је подсетила да култура мора и може да буде доступна свима и у сваком смислу, од архитектонских баријера до знаковног језика и да је ово само почетак једног широког спектра активности, који ће се у овом граду дешавати до 2021. године.

Представници Архива Војводине, Спомен збирке Павла Бељанског, Музеја Војводине, Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајко Мамузић, овом приликом представили су понаособ пројекте намењене особама са инвалидитетом и похвалиле почетак реализације обуке за запослене, која почиње ове јесени, као тромесечни курс, да би се као такав наставио и с пролећа следеће године.

Модератор ове конференције Наташа Херор из „Херор Медиа Поинта“ је након излагања учесника конференције закључила да спремност на учешће у овој конференцији даје наду да ће Нови Сад до 2021. године са разлогом носити симбол „беле заставице“, као град комуникације свих језика, а знаковни језик јесте матерњи глувим и наглувим особама.

 

Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама