60 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Галерија Матице српске у срадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021” прославља мали јубилеј – 60 година Галерије Матице српске у згради на Тргу галерија. Тим поводом биће приређен догађај 1. јуна од 18.30 до 22.00 сата, којим желимо да укажемо на Трг галерија као важну културну тачку града и на значај Галерије која је на Тргу отворена за јавност 1. јуна 1958. године.

Захваљујући титули Новог Сада – Европске престонице културе, у наредних неколико година парк и плато на Тргу галерија добијају нове садржаје, а кроз пројекат „Парк скулптура” ова локација постаје ново место за културно уживање и провођење слободног времена. Управо 1. јуна биће приказана прва поставка у оквиру овог пројекта који има за циљ просторно уређење парка и креирање новог јавно-уметничког простора у којем би се излагала вајарска дела домаћих и страних уметника.

Догађај ће 1. јуна на Тргу галерија започети опером за децу Прича дуга о четири друга у 18.30 сати, потом наступа хор „Звончићи”, а затим следи отварање три изложбе: изложбе радова деце из Предшколске установе „Радосно детињство” Уметнички времеплов, изложбе ученика Средње школе за дизајн „Богдан Шупут” Од копије до оригинала, као и изложбе студената Департмана за архитектуру и урбанизам Нови Трг галерија.

Симболично у 20.21 сат биће свечано откривене скулптуре из колекција Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског и Ликовне галерије Поклон-збирке Рајка Мамузића које ће ове године бити изливене у бронзи и постављене као прве скулптуре у будућем Парку скулптура на Тргу галерија. Све три галерије на Тргу галерија својим постојањем, колекцијама и најразличитијим програмима оживљавају Трг и чине га уметничким средиштем Новог Сада. Отвореношћу према свим узрастима и категоријама посетилаца, Галерија Матице српске на Тргу већ 60 година чини да култура и уметност постану део свакодневног живота свих Новосађана.
Током вечери сви посетиоци ће моћи да уживају у изложбама, концерту састава Jazz Combinat као и да се освеже воћним коктелима и лимунадом.

Програм

18.30 сати:
Опера за децу Прича дуга о четири друга

19.15 сати:
Хор „Звончићи”

19.30 сати:
Уметнички времеплов – изложба дечјих радова
Од копије до оригинала – изложба ученика Средње школе за дизајн „Богдан Шупут”
Нови Трг галерија – изложба студената Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука

20.00 сати:
Концерт састава Jazz Combinat и коктел

20.21 сат:
Свечано откривање вајарских дела за Парк скулптура