АМБАСАДОР АРАПСКЕ РЕПУБЛИКЕ ЕГИПАТ ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је амбасадора Арапске Републике Египат Њ. Е. Амра Алгувејлија. Том приликом градоначелник је изаразио велико задовољство због првог званичног сусрета са представником египатске амбасаде и пожелео му срдачну добродошлицу.

Саговорници су разговарали о могућностима развијања сарадње у областима економије, културе и туризма, а разматрана је иницијатива да се успоставе ближи односи између Новог Сада и Александрије која је други по величини град у Египту.

Градоначелник Вучевић рекао је да би Новом Саду била велика част да интензивније сарађује са Александријом, између осталог и због њеног изузетног културолошко-историјског значаја. Амбасадор Алгувејли је изразио одушевљење Новим Садом као средином која негује и подстиче културну разноликост, и честитао Граду освајање титула Омладинске престонице Европе и Европске престонице културе.

Градоначелник Вучевић истакао је да су египатске организације и установе више него добродошле да узму учешће у активностима два највећа пројекта у области културе и омладине у Новом Саду. Разматрана је и могућност учешћа представника ОПЕНС-а на Међународном омладинском форуму који се почетком новембра одржава у Шарм Ел Шеику у Египту, јер би Град тиме добио прилику да се промовише као Омладинска престоница Европе на скупу светских омладинских организација.

Када је реч о привредној сарадњи оцењено је да су најинтересантније области за заједничке подухвате пољопривреда, грађевинска индустрија, ИТ сектор и туризам, и да би било од велике користи организовање бизнис форума у којем би учествовали пословни људи из обе земље. Као значајне манифестације на том пољу споменути су Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду и Међународни општи сајам који се у марту одржава у Каиру.