БЕСПЛАТАН ОДМОР ЗА 53 УЧЕНИКА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Ученици из општине Лепосавић са Косова и Метохије другу годину заредом бораве на бесплатном седмодневном одмору у хотелу Лепенски вир у Доњем Милановцу. И ове године бесплатан боравак за 53 ученика и два наставника је омогућило предузеће „Луки комерц“, у чијем саставу послује и хотел Лепенски вир.

Ученике из јужне српске покрајине јуче је посетио председник општине Пећинци Синиша Ђокић, који им је том приликом у име пећиначке локалне самоуправе уручио поклон пакете, а у сваком пакету су тренерка и две мајице.

„Општина Пећинци је већ годинама присутна на Косову и Метохији и колико год је у могућности помаже наш народ, а посебно децу која подносе највећи терет ситуације у којој се српски народ налази у јужној српској покрајини. Подржали смо обнову православног храма у селу Каменица у општини Лепосавић, а ученицима из ове општине смо у више наврата донирали лаптоп рачунаре. Тренутно и стипендирамо седам ученика без једног или без оба родитеља. Чинимо све што можемо да овој деци олакшамо детињство и услове за школовање, јер сматрамо да поред свега што предузима држава Србија, и локалне самоуправе имају моралну обавезу да помогну опстанак нашег народа на Косову и Метохији“ – поручио је председник Ђокић и додао да је поносан што једно предузеће из општине Пећинци показује овако висок ниво хуманости и друштвене одговорности.

Током одмора ученицима су на располагању сви додатни садржаји хотела Лепенски вир, укључујући спортске терене и базен, а на организованим излетима деца имају прилику да се упознају са знаменитостима овог краја. Излете са ученике са КиМ бесплатно организује Општина Мајданпек, док је превоз обезбедила Општина Лепосавић.

Како нам је рекла Дара Антосијевић, ђак генерације у основној школи, а сада ученица трећег разреда медицинске школе са просеком 5,00, драго јој је што је имала прилику да посети овај крај Србије.

„Овде нам је заиста лепо, хотел је супер, а особље је дивно према нама. Имамо разне активности у оквиру хотела, а обилазимо и локалне знаменитости. Што је најважније дружимо се и сви смо јако задовољни што смо имали прилику да дођемо овде“ – рекла нам је Дара, која се захвалила предузећу „Луки комерц“, Општини Пећинци и свима осталима који су омогућили овај одмор.

Ученике је посетио и хуманитарац из Општине Лепосавић Миодраг Радовановић, који је том приликом истакао да деци пуно значи што бар на недељу дана могу да буду потпуно опуштена и мирна.

„Ситуација на Косову и Метохији се стално усложњава и за Србе представља сталну борбу за живот, а то траје од бомбардовања 1999. године. Одлазак наше деце у мирне крајеве, где могу да се опусте и друже, и да бар на недељу дана живе као сви остали њихови вршњаци у Србији, пуно им значи. Срби у јужној српској покрајини су прва линија одбране наших националних интереса. Слога нашег народа на Косову и Метохији и подршка људи као што су председник Синиша Ђокић и господин Милорад Пантић, и кроз финансијску подршку, али и кроз физичко присуство у нашој средини, дају нам ветар у леђа да останемо и опстанемо и да будемо своји на своме. Трудићемо се да не изневеримо поверење државе Србије, нашег председника Александра Вучића и ових дивних људи који нас практично свакодневно подржавају“ – изјавио је Радовановић.

Соња Јевтић, професорка хемије која је дошла у пратњи ученика, рекла нам је да деца са Косова и Метохије, иако живе и раде у тешким условима, имају јаку мотивацију да стичу знање које виде као пут у бољу будућност.

„Задатак наставника и професора је да им у томе буду подршка, а разумевање је кључ свега. Разумевање њихових година, разумевање целокупне атмосфере која је увек више или мање напета, разумевање породичне ситуације. Разумевање и разговор су решење за све. Они су наша инспирација“ – изјавила је Јевтић.

Миодраг Радовановић је донео и слику обновљеног православног храма у Каменици, која ће бити уручена директору предузећа „Луки комерц“ Милораду Пантићу, у знак захвалности за личне донације за обнову храма.

Извор: Општина Пећинци