BETONSKE STAZE ZA STANOVNIKE NASELJA HALADAŠ

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović i koordinator za romska pitanja Stevan Nikolić obišli su danas radove na rekonstrukciji i izgradnji 470 metara trotoara u čantavirskom naselju Haladaš, u kome žive pripadnici romske zajednice, navodi subotica.info. Za realizaciju ove investicije grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova obezbedili su sredstva u iznosu od dva miliona dinara.

Ilija Đukanović je, obraćajući se medijima, naglasio da se ovim aktivnostima realizuje Lokalni akcioni plan (LAP) za unapređenje uslova stanovanja Roma i Romkinja i da su čantavirska naselja Haladaš i Halas definisana u LAP-u kao prioritet u rešavanju problema stanovanja.

– Kao što vidite, pristup samom naselju je težak, kao i sama kretnja kroz naselje, naročito u zimskom periodu ili kada je kiša. Ovo je prvi korak ka rešavanju problema u ovom naselju kako bi se olakšalo kretanje stanovnika koji ovde žive, posebno dece koje ima mnogo. Ovim radovima, čija ukupna vrednost iznosi dva miliona dinara, biće izgrađeno i rekonstruisano 470 metara staza i novih trotoara. Sredstva su obezbeđena putem konkursa od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, u iznosu od 400.000 dinara, i u budžetu grada Subotice za ovu godinu u visini od 1,6 miliona dinara – naveo je Đukanović.

Stevan Nikolić je podvukao da subotička lokalna samouprava podržava i projekte vezane za poboljšanje uslova života u naseljima u kojima žive pripadnici romske zajednice.

– Imamo planska i strateška dokumenta, političku volju i obezbeđene projekte putem kojih možemo da unapredimo kvalitet života ovih ljudi. To, naravno, ne može da se uradi preko noći, jer razvoj zajednice, pored novca i ljudi, zahteva i vreme – rekao je, između ostalog, Nikolić.

Izvor: subotica.info