БУДУЋНОСТ ЈЕ АГРОЕКОЛОГИЈА

Да би се свет нахранио уз очување планете од прекомерног загревања, Уједињене Нације подстичу агроекологију, историјску прекретницу после деценија „зелене револуције“ засноване на интензивној пољопривреди.

“Морамо јачати одрживе системе хране и очувати животну средину – агроекологија може помоћи да се то постигне”, рекао је генерални директор Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), Хосе Грациано да Силва, на отварању Другог међународног симпозијума о агроекологији у Риму.

Од краја Другог светског рата, развој пољопривреде на основу масовне употребе вештачких ђубрива и хемијских средстава пестицида, хербицида, фунгицида, како би се повећали приноси и да би обезбедила довољна количина хране на планети, имао је високу цену за животну средину. “Земља, шуме, вода, квалитет ваздуха и биодиверзитет се погоршавају, а пораст производње “по сваку цену” није искоренио глад у свету”, рекао је Грациано да Силва.

На основу знања сваког пољопривредника о његовој њиви, у комбинацији са најновијим научним развојем, користећи бољи третман земљишта како би било плодније, али и ради очувања биодиверзита, агроекологија окреће леђа вештчким ђубривима. Она такође покушава да смањи зависност од прекомерне механизације која повећава финансијско оптерећење пољопривредника.

Декларација о агроекологији

На симпозијуму који окупља стотине делегата из целог света пердстављена је “Декларација о агроекологији” коју ће Одбор за пољопривреду Уједињених нација размотрити у септембру ове године.

До сада је тридесетак земаља, већина из Латинске Америке, Јужна Кореја, Кина, Обала Слоноваче, али и Аустрија, Немачка, Данска, Француска, Швајцарска и Италија, утврдило регулаторни оквир који ће олакшати развој агроекологије у будућности.

Извор: РТС