“DIGITALNA KAMPANJA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA“ U ZRENJANINU

U dve zrenjaninske srednje škole, Tehničkoj školi i EGŠ “Nikola Tesla”, danas su održana prva predavanja, povodom početka projekta “Digitalna kampanja protiv vršnjačkog nasilja” u našem gradu. Projekat je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta RS i namenjen je srednjoškolcima od 14 do 19 godina.

 Tim povodom, u Multimedijalnoj sali Tehničke škole održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, direktor Tehničke škole Đorđe Klać, Nenad Pagonis, reprezentativac Srbije u kik boksu i promoter kampanje, Dejan Pataki, inicijator i idejni tvorac projekta i Rodoljub Oreščanin iz organizacije “Propel”, koja u ovom trenutku pomaže 100 đaka koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede ono što im je potrebno za školovanje.

Pomoćnik gradonačelnika Salapura rekao je da je u pitanju tema o kojoj je potrebno razgovarati, te da statistike govore da je vršnjačko nasilje u Srbiji na nivou evropskog proseka, da nema njegovog porasta, već da je ono samo postalo vidljivije.

– Stvoreni su mehanizmi da ono bude vidljivije, a kada je takvo možemo i adekvatno da reagujemo na njega. Za to nam treba pomoć svih, za to služe i ovakva predavanja, edukacija, prevencija kojom se bavimo, ovi naši gosti koji su pozitivni uzori za sve ono što se dešava u sportu – naglasio je Salapura i predstavio Iliju Majstorovića, istaknutog stonotenisera, kao sportistu koji ne dolazi iz borilačkog sporta.

– Pokušali smo i na ovakav način da dočaramo tu priču, kako bi je vi što bolje primili, a zatim dalje preneli svojim vršnjacima – poručio je Simo Salapura učenicima Tehničke škole. 

U ime domaćina, prisutne je pozdravio direktor Tehničke škole Đorđe Klać, dok je nekadašnji učenik te škole, idejni tvorac projekta Dejan Pataki pohvalio lokalnu samoupravu u Zrenjaninu na brzom odzivu za organizovanje predavanja u srednjim školama. Protiv vršnjačkog nasilja, kako je rekao, bore se i druge zemlje u okruženju i u Evropi.

– Slogan koji smo kreirali i koji je zvaničan, “Ne preskači moju priču”, sugeriše mladima da se prema vršnjačkom nasilju postave na svoj način, bilo da podrže druga koji je žrtva nasilja, bilo da prijave nasilje, ili na neki drugi način doprinesu da se ono spreči. Imamo poverenje u mlade ljude da se na pravi način odrede prema vršnjačkom nasilju – istakao je Pataki.  

 Ilija Majstorović takođe smatra najvažnijim da svedoci nasilja reaguju na bilo koji način, uz konstataciju da ga je sport naučio da ceni sve razlike koje postoje.

– Mnogi mladi ljudi koji su žrtve nasilja, imaju potencijal da budu veoma uspešni, samo im je potreban odgovarajući podstrek ili da im se pruži pomoć ili pažnja, a nikako da se u žižu javnosti stavljaju time što će biti maltretirani fizički ili psihički – kazao je kapiten zrenjaninskog stonoteniskog kluba “Banat”. 

Profesionalni kik-bokser, desetostruki šampion sveta i najuspešniji kik-bokser svih vremena u Srbiji Nenad Pagonis poručio je učenicima da je suština ove kampanje da shvate da iz svih teških trenutaka i situacija u kojima se mogu naći izađu jači i da postanu bolji ljudi. Opisao je to i kroz sopstveni primer, od teškog detinjstva koje je proživeo do svetskih sportskih uspeha koje je postigao.

– Mi imamo i veliku društvenu odgovornost, koju sam i ja prihvatio. Mogao sam trenutno da budem u nekom velikom svetskom gradu ili da odmaram na nekoj egzotičnoj destinaciji, ali ja volim da dođem u pravo u manje sredine, jer su u njima deca s mnogo većim potencijalima. Imate ogromnu odgovornost pred sobom i sve što sada radite imaće posledica i na vašu decu. Vršnjačko nasilje je velik problem, trudite se da to iskorenite, da pomognete nekom ko je maltretiran, da prijavite, nije sramota prijaviti nasilje i reći i vi ćete tada biti heroji. Možda nekom spasite život, u smislu da neće biti obeležen celog života, da ne padne u depresiju ili ima psihičkih problema – naglasio je Pagonis.   

Izvor: Grad Zrenjanin