„ДОБАР ДАН ДОМАЋИНЕ“ И У СОМБОРУ

У организацији Пољопривредног факултета Нови Сад – Департман за ратарство и повртарство, града Сомбора и Пољопривредне стручне службе Сомбор у Сомбору је за пољопривредне произвођаче одржано научно-стручно саветовање „Добар дан домаћине”.

Испред града Сомбора присутне предаваче и пољопривредне произвођаче поздравио је заменик градоначелнице Антонио Ратковић, који је изразио наду да ће сви данашњи учесници својом дискусијом помоћи раду овог стручног скупа.

„Као што смо наговестили, теме данашњег саветовања су сигурно једне од најбитнијих за пољопривредне произвођаче, као и мере подршке аграрној политици у 2019. години. Свакако, циљ града је да се на конкурсе које расписују Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Министарство пољопривреде пријави што већи број пољопривредника са наше територије. За то се и сами залажемо уназад већ две године и надам се да ћемо у наредном периоду успети, да у сарадњи са ПСС из града Сомбора и ових 15 насељених места дође што више апликација на предстојећим конкурсима. Такође, изузетно занимљива тема саветовања која ће бити последња, али не и мање важна, је производња и узгајање ароматичног биља, која је у последњих годину дана постала актуелна, а у коју се укључио град Сомбор кроз пројекат прекограничне сарадње. Град ће ове године обезбедити преко 30.000 садница лаванде за помоћ женама у руралним подручјима. Покрајински секретаријат расписује довољно мера, а ми ћемо се потрудити да их у складу са нашим могућностима пратимо“ рекао је заменик градоначелнице Антонио Ратковић на отварању стручног скупа „Добар дан Домаћине“.

Стручни скуп је званично отворио помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владислав Крсмановић. Он је похвалио организаторе што су изашли из оквира факултета и приближили се пољопривредним произвођачима како би презентовали струку и науку, а и Секретаријат да презентује мере аграрне политике које су ове године највеће од оснивања секретаријата.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду водопривреду и шумарство је ове године основним буџетом издвојио нешто више од 300 милиона динара више него претходне године за директан развој регистрованих пољопривредних произвођача. Уз мере које је прописао ИПАРД и директна давања Покрајинског секретаријата и Министарства пољопривреде, предлажем пољопривредним произвођачима да се што више баве интензивном производњом на малим површинама како би могли да произведу конкурентан производ за захтевно тржиште“ истакао је Крсмановић и додао да је Покрајински секретаријат ове године препознао три категорије пољопривредних произвођача: младе пољопривредне произвођаче до 40 година, жене носиоце пољопривредних газдинстава и пољопривредне произвођаче који раде у отежаним условима. За њих је издвојено и до 70% средстава.

„Већ смо расписали четири конкурсне линије и за неких десетак дана расписујемо и конкурсну линију намењену младим пољопривредним произвођачима, такозвани старт ап програм“ истакао је помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владислав Крсмановић отварајући научно-стручни скуп „Добар дан домаћине“.

У наставку саветовања пољопривредни произвођачи су се постављањем питања активно укључили у саветовање. Питања су била везана за субвенције, обнављање и регистрацију газдинстава, као и могућност аплицирања на неке конкурсне линије. Истакнуто је да ће ове године основне субвенције за биљну производњу износити 5.200,00 динара по хектару, а подношење захтева стартује већ 1. марта.

На питање везано за издавање Пољопривредног државног земљишта, Крсмановић је одговорио да је израда закона у току и да се сви слажу да се државно пољопривредно земљиште издаје на дужи низ година како би пољопривредни произвођачи који га користе могли да планирају своју производњу и да правилно распореде сетвену структуру. Министар је најавио да ће закон бити донет до краја ове године.

Извор: Град Сомбор