ДОМАЋИ ПЕКМЕЗИ НЕМАЈУ КОНКУРЕНЦИЈУ

Традиционално припремање зимнице и домаћих пекмеза домаћице у недостатку времена често мењају куповином готових производа у маркетима. Ипак на селима у Срему, најчешће старије домаћице, и даље чувају тајне рецепте својих бака и радо праве слатке и здраве домаће намазе.

Милка Скелеџија, домаћица из Жарковца, од раног детињства учила је од мајке, а касније у животу и од свекрве да спрема за породицу. Како каже, сваког јутра устаје пре свих и не жали се да јој фали времена да исхекла још један столњак или и ове сезоне напуни теглице пекмезима од разноликог воћа, којима се њени унуци највише радују.

Доказ да и домаћице у граду спремају пекмезе и џемове јесу пуне пијаце купаца који трагају за најквалитетнијим воћем,а продавци кажу да се за пекмез у овом моменту највише купују кајсије.

Иако су домаћи пекмези здравија варијанта од индустријских намаза, недостатак времена, али и високе цене воћа понекад су разлог да се домаћи пекмез ипак не припрема. Да бисмо из прве руке сазнали да ли се пекмези спремају и у граду, питали смо румљане на градској пијаци да ли купују воће за ову намену.

Без обзира на време које домаћице потроше на спремање џемова и пекмеза, здрава посластица у којој нема конзерванса најбољи је доручак за све генерације, а ако се чува на хладном и тамном шпајзу може да потраје и до следећег лета.

Извор: РТВ