ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ УРУЧИЛА УГОВОРЕ ПОБЕДНИЦИМА КОНКУРСА „ПУБЛИКА У ФОКУСУ“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић уручила је данас уговоре представницима 21  институције и установе културе из Новог Сада, Ирига и Беочина чији су програми  подржани на конкурсу „Публика у Фокусу“.

Реч је о конкурсу  који је расписала Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“, а 20 милиона динара са колико су подржана укупно 32 програма, обезбедио је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. То је, иначе, само део од укупно 87 милиона динара колико је у прошлогодишњем покрајинском буџету одвојено за подршку пројекту „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“.

 

Обраћајући се добитницима средстава, Милошевићева је изразила задовољство што се, захваљући овој подршци, остварује примарни циљ сваке културне активности – да културни садржаји буду приступачни публици.

„Уз то,  на овај начин се развија и продукција установа културе и њихова инфраструктура, а омогућава се умрежавање културних институција, као и културна размена и мобилност културних делатника“, додале је она.

Милошевићева је нагласила и да се на овај начин подстиче сарадња између институција културе, приватног предузетништва у области културе и удружења грађана која се баве културним активностима.

Према речима Немање Миленковића, директора Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“, конкурсна комисија је приликом доношења одлуке о томе који програми ће бити подржани, у фокус ставила њихов утицај на мобилизацију и едукацију публике, као и подстицање развоја капацитета институција и установа које су носиоци тих програма.

За програме који су оцењени као најбољи, уговори су данас уручени Галерији Матице српске, Спомен ‒ збирци Павла Бељанског, Српском народном позоришту, Градској библиотеци у Новом Саду, Галерији ликовне уметности – поклон збирци Рајка Мамузића, Војвођанском симфонијском оркестру, Историјском архиву Града Новог Сада, Установи за културу и образовање КЦ „Младост“ из Футога, Установи за израду таписерија „Атеље 61“, Стеријином позорју, Заводу за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Музеју Војводине, Српској читаоници у Иригу, Заводу за културу војвођанских Словака, Музеју савремене уметности Војводине, Центру за културу, спорт и туризам из Беочина,  Заводу за културу војвођанских Русина, Позоришном музеју Војводине, Позоришту младих, Установи за културу и образовање КЦ „Кисач“ и Архиву Војводине.

Фотографије : Медија Портал