Е-АГРАР ПРИВУКАО НАЈВЕЋУ ПАЖЊУ ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Након Пећинаца, зимска саветовања за пољопривредне произвођаче одржана су и у Доњем Товарнику и Купинову, чиме су обухваћени пољопривредни произвођачи из целе пећиначке општине. Саветовања је организовало пећиначко Удружење пољопривредних произвођача у сарадњи са Агенцијом за развој општине Пећинци и Пољопривредном стручном службом из Сремске Митровице чији су стручни сарадници Дејан Степановић, Мирјана Тојагић Миловановић, Јован Бојић и Милан Милић били на располагању пољопривредницима за сва питања везана за теме саветовања – прихране и заштите стрних усева, пролећне сетве и њене исплативости и употреба и прелазак на електронско вођење пољопривредних газдинстава, такозвани еАграр.

Како нам је рекла Маријана Панић Видаков, председница Удружења пољопривредних произвођача општине Пећинци, задовољна је одзивом пољопривредника у Пећинцима, Доњем Товарнику и Купинову, а велику заинтересованост пољопривредници су, каже, показали управо за еАграр, јер ће субвенције моћи да се остварују само преко ове апликације.

“Оно што је важно то је да до 1. априла сви пољопривредни произвођачи, који имају регистрована газдинства, треба да активирају апликацију еАграр. Оно што треба да ураде је да у пошти или трезору узму параметре за свој еИД број што представља први корак за приступ платформи еАграр, а све што им је потребно за то је лична карта и имејл адреса. Апликацију еАграр преузимају на својим телефонима, а уколико нису сигурни како треба да преузму апликацију и да се региструју, наши пољопривредници могу доћи до просторија нашег удружења и ми ћемо им помоћи” – рекла је Панић Видаков.

О издавању електронског идентификационог броја који је предуслов да би се неко могао пријавити на апликацију еАграр на саветовањима је говорио саветодавац ПСС из Сремске Митровице Дејан Степановић, који је том прилико рекао да је еАграр важан са више аспеката.

“Све радње које су до сада наши пољопривредници имали око пријављивања газдинства, промена сетвене структуре, пријаву на субвенције и друго, од сада ће моћи да одраде од куће уз помоћ телефона или рачунара. Дакле, једноставније и бесплатно, а и штеди време, јер се све обави у неколико корака за која не мора да се одваја дан и губи драгоцено време за пољопривреднике” – изјавио је Степановић, и рекао да је пријатно изненађен одзивом и интересовањем пољопривредника са територије пећиначке општине.

Пољопривредници у Доњем Товарнику и Купинову такође су били у прилици да чују нешто више о 15 кредитних линија Развојног фонда Војводине, новим ЗП хибридима, узгоју шећерне репе, али и о осигурању усева.

Извор: Општина Пећинци