ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СОМБОРА ОТВОРИЛА ИЗЛОЖБУ ЦРТЕЖА МИЛАНА КОЊОВИЋА У НОВОМ САДУ

Поводом обележавања 120 година од рођења маестра Милана Коњовића, у Новом Саду, у галерији „Стуартс“, отворена је изложба његових цртежа под називом „Из породичне фиоке“. Такође, изложене су и две слике из породичне колекције уметника, које до сада нису излагане.

Према речима Петера Мраковића, аутора изложбе, дела су претежно сконцентрисана на период када је Коњовић боравио у Прагу као студент. Присутнима се обратио и Михајло Несторовић, управник Народног позоришта у Сомбору, цитирајући маестра који је говорио “Када ја излажем и сунце сија“, док је изложбу званично отворила градоначелница  Сомбора Душанка Голубовић.

„Ова 2018.година је препуна јубилеја везаних за град Сомбор. Од 240 годишњице настанка Норме, преко 100 годишњице присаједињења војводине и Сомбора матици Србији, па све до овог ништа мање важног јубилеја 120 година од рођења маестра Милана Коњовића. Због тога је велико задовољство отворити једну овакву изложбу, која у целости осликава сомборску културу. Зато што је софистицирана, интимна, зато што је посебна и као таква представља посебну специфичност која не може да се пореди ни са чим другим. Велику захвалност дугујемо организаторима ове изложбе, зато што су омогућили да се један делић сомборске културе на тренутак пресели у Нови Сад и да сви заједно у томе уживамо, те на овај начин одамо пошту свему ономе што је стваралаштво Милана Коњовића.“ Истакла је Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић на отварању изложбе у Новом Саду.

Извор: Град Сомбор