IZ SMEDEREVA PREKO ŠIMANOVACA U SVET

Porodična firma Termomont iz Šimanovaca uspešno posluje preko 30 godina u našoj opštini i do sada je izrasla u renomiranog proizvođača kotlova, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović nedavno je posetio Termomont i tom prilikom se upoznao sa dugogodišnjim radom i poslovanjem firme, a sa planovima ga je upoznao Nebojša Atanacković direktor i suvlasnik.

Firma Termomont je osnovana 1986. godine, kada stiče reputaciju u oblasti instalacije centralnog grejanja i montaže kotlovskih postrojenja. Početkom devedesetih uvode program proizvodnje električnih kotlova i kotlova koji koriste druge vrste goriva, kao i solarno-sanitarnih bojlera za toplu vodu i ostale prateće opreme u grejnoj tehnici. Kako nam je rekao Nebojša Atanacković, Termomont je osmišljen kao porodična firma i svoje prve korake započeo je u porodičnoj kući u centru Šimanovaca, da bi se početkom dvehiljaditih firma preselila na drugu lokaciju, opet porodičnu.

„Firma je počela da se razvija, i 2002. godine selimo se na porodičnu parcelu na kraju naselja, gde počinje naš rast u pravom smislu te reči. Na površini od 4 hektara danas se nalazi kompleks koji obuhvata administrativnu zgradu i odvojene zgrade fabrike. Trenutno zapošljavamo oko 115 radnika koji su pretežno ovde iz naše opštine, što je praksa koju je započeo još naš otac. Posedujemo najsavremenije mašine, lasersko sečenje lima, numeričko savijanje i angažujemo varioce iz našeg okruženja. Inače, varioci su srce našeg sistema, pa nam je zato važno da budu dobro obučeni. S obzirom da nam je stalo da zapošljavamo naše ljude, uspostavili smo saradnju sa srednjom tehničkom školom iz Pećinaca i ušli u sistem dualnog obrazovanja. Takođe, naši proizvodi su isključivo domaćeg porekla – od sirovina koje stižu iz železare iz Smedereva do konačnog proizvoda spremnog za korišćenje u domaćinstvu“ – rekao je Atanacković, i dodao da akcenat stavljaju na kvalitet, kao i da su pretežno izvozno orijentisani. Polovinu plasmana izvoze u Evropu i Rusiju, a prošle godine su otvorili novo tržište u Čileu.

Iskustvo oca Cveje Atanackovića, osnivača Termomonta, je prema Nebojšinim rečima neprocenjivo.

„Lavovski deo posla je odradio naš otac i od malog napravio veliko. Na nama je sada da to održimo, da budemo otvoreni i pratimo trendove. U današnje vreme stagnacija nije poželjna, potrebno je stalno da se razvijate. U svemu tome iskustvo našeg oca nam puno znači, jer je ponekad potrebna ta druga perspektiva nekog sa strane, sa iskustvom, kako bi se uočile krupne stvari. Zarada se ne ostvaruje samo prodajom, nego i pametnim uštedama“ – izjavio je Atanacković.

Sa ambicijama kompanije Termomont predsednika Trbovića upoznao je i Cveja Atanacković, koji je rekao da je u planu proširenje firme na novih 4 hektara kod šimanovačkog prečistača, a budući prodajni centar planira se kod naplatne rampe na 1,26 hektara. Takođe, osnivač Termomonta dodaje da je zadovoljan i ispunjen, i kao otac i kao poslovan čovek, s obzirom da sin Nebojša i ćerka Jelena sada uspešno vode firmu.

Nakon obilaska kompleksa Termomonta predsednik Trbović je izjavio da je veoma zadovoljan kada vidi da se porodične firme u našoj opštini razvijaju i da uspešno pariraju inostranim kompanijama.

„Posebno mi je drago kada vidim da su deca krenula očevim stopama, da su odlučila da ostanu na svom imanju i da nastavljaju porodičnu tradiciju. Ovako uspešna kompanija, kakva je Termomont svakako može da posluži za primer budućim generacijama i porodicama koje žele da pokrenu sopstveni biznis, a lokalna samouprava će uvek biti spremna da im pruži punu podršku“ – kazao je Trbović.

Izvor: Opština Pećinci