ИЗГРАДЊА НОВЕ КОТЛАРНИЦЕ НА ГАС: ЕКОЛОШКИ НАПРЕДНА ТЕХНОЛОГИЈА, ЧИСТИЈЕ АЛИ И ЈЕФТИНИЈЕ ГРЕЈАЊЕ – НА ЗАХТЕВ ДЕЦЕ У ИСТОМ НАСЕЉУ БИЋЕ ИЗГРАЂЕН И ТЕРЕН ЗА БАСКЕТ

После изградње котларнице на гас у Тиволу, Општина Рума финансира у целости изградњу и нове савремене котларнице „Солидарност“, вредне такође 120 милиона динара, која ће топлотном енергијом снабдевати 29.000 квадратних метара стамбеног простора у околини румског Дома здравља.

Иако, површином за 15 метара квадратних мања од оне на Тиволу, нова котларница биће опремљена дупло јачим гасним котловима и моћи ће да греје 38.000 квадратних метара, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић, који је данас са начелником Општинске управе Душаном Љубишићем обишао радове.

„Поред тога што ћемо имати здравију технологију, чистије и јефтиније грејање, имамо простора и за нове прикључке. Постојећа котларница деценијама прља не само насеље, већ сигурно и угрожава здравље људи. Људи морају знати да ћемо ићи до краја и да нам је циљ да прљаву технологију мазута избацимо из нашег града. Да то нису празне приче управо сведоче и ова два милиона евра издвојена из општинског буџета како би биле изграђене технолошки најсавременије котларнице. Имамо још три котларнице на мазут у граду, истина је да су оне много мањег обима и тамо где нема могућности за било какву градњу, искористићемо могућност да заменимо котлове, тако да ћемо у наредном периоду ићи у том правцу да обезбедимо средства и да купимо и заменимо котлове, као што се то ради у неким приватним стамбеним јединицама, кућама, школама“, изјавио је председник Манчић.

После обиласка радова на новој котларници председник је разговарао и са децом из краја, која су га замолила да у дворишту зграда ул. Треће војвођанске бригаде, Општина изгради терен за баскет. Први човек румске општине је са децом обишао локацију за нови терен и обећао да ће он бити изграђен за 15 дана, али и да ће у дворишту зграда бити постављене нове клупе за одмор.

Рок за завршетак нове котларнице је 1. октобар и он ће бити испоштован, рекао је Манчић и додао да су се многи трудили да котларнице не буду изграђене на време.

„Морам да кажем да неки стручњаци из јавних предузећа, конкретно ЈП „Стамбено“, који годинама или деценијама ту фирму вуку у пропаст на штету свих нас, су дали себи за право да траже од извођача да мало растегне радове, како на оној котларници, тако и на овој, не би ли они искористили могућност да распишу тендере и ремонтују старе котларнице, које иначе неће ни радити у наредној грејној сезони. То су људи који двадесет и више година раде у ЈП „Стамбено“ и ми ћемо се позабавити њима лично. То што су тражили је некоректно, нешто што нам показује да смо били у праву да је ипак људски фактор тај који је утицао на тако лоше стање у том јавном предузећу и да је добра ствар што смо, као Општина, повукли ове потезе да се решимо котларнице Румен и ове старе котларнице“, поручио је Манчић и нагласио да се изградњом нових котларница стаје на пут дугогодишњим проблемима, али и махинацијама.

„Решавамо вишедеценијски проблем грејања на мазут, али спречавамо и разне махинације, посебно око ремонта котлова, који су у очајном стању. Сваке године се потроши између 6 и 10 милиона само на ремонте, а добијамо информације да се ти ремонти своде на замене вентила, које већ неколико година уназад ради једна те иста фирма“, казао је Манчић.

Извор: Општина Рума