ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА АНДРЕЈА ХЛОЖАНА

На платоу између цркве и Спортског центра „Слана бара”, трећег августа 2020. постављена је изложба документарних фотографија под називом „Изолација, Клиса”. Аутор фотографија је Андреј Хложан, студент прве године на смеру фотографија Академије уметности у Новом Саду, заљубљеник светлописа а такође и становник овог дела града. Изложба је на отвореном и може се погледати до наредног понедељка од 17 до 21 сат уколико дозволе временски услови.

Посетиоци су вечерас могли да виде 15 радова насталих протеклу годину дана, која обухвата и период вируса корона. На питање зашто су црнобеле, Андреј сматра да је то основа документарне фотографије а будући да је тема изолација, још више наглашава тему. Празне улице, игралишта, сумрак и сл., не сведоче само о простору без људи већ и „о отуђености овог насеља од урбаног дела града, парадоксално – једног од најнасељенијих делова Новог Сада”. Из овога се чује и вапај за културним збивањима и брисањем разлика између језгра и периферије.

Изложба је део пројекта „Уметници. Сад!” а пројекат је подржала компанија Идеа. За посету је неопходна дистанца међу посетиоцима и придржавање прописаних мера. Уколико убудуће препоручимо неки догађај а да се он одржава у Културној станици „Барка”, треба се полако навикавати да је то будући назив ове локације, јер и Сланом баром треба да плове добре и креативне идеје. Нека их буде што више!

Текст и фото: В. Раонић;