Đumbir, sjajna biljka, na stranu to što je svekoliko zdrav (mada nije prav) zamislite, može se upotrebiti kao ukusan dodatak ceđenim voćnim sokovima ili za fensi raju – smutijima. Čist đumbirov sok izuzetno je moćan, samo jedna čajna kašika može se upotrebiti na ihaaaaj načina. Sok u malim dozama se koristi kao lek kod problema sa probavom i kao dodatni izvor vitamina. Napraviti sok od đumbira u kuhinji,vrlo lako, samo polako, u nekoliko koraka.
Korak prvi
Uzmemo korenastu kvrgavu biljku đumbira u ukupnoj dužini od otprilike 35,56 cm. Oštrom stranom kašike ( ne nožem, opasno je) gulimo koru pazeći da pređemo svaki pregib, pazuh, udubljenje i neravninu ne bi li ostali neoguljeni.
Korag drugi
Iseckamo oguljeni đumbir na komadiće, male, male kao zečije zubiće.
Korak treći
Dno cediljke za beli luk prekrijemo gazom, stavimo komadiće i cedimo iznad šolje dok sok ne počne da kaplje u istu šolju ( bitnan momenat). Gaza služi kao filter da bi sok bio čistiji, bez pulpe.
Ili, stavimo iseckane komadiće u blender, soskovnik ili smuti ( izvinjavam se zbog govorne mane, znam da se kaže sokovnik). Ako imate jači aparat, nije potrebno sitno seckati do pojma komadići, mogu i komadi. Blendiramo prema uputstvu koje ide uz aparat. Ako je smesa gusta dodamo čistu vodu, po želji.
Teškom mukom isceđeni sok pomešamo sa medom ili drugim voćnim sokovima. Konzumiramo sami ili u društvu.
Mislim, za ovakve podvige Marko Kraljević je bio doktor.
Za vojvodjanske.rs : B. M.