IZUZETNO KORISTAN I PAMETAN SAVET KAKO ISCEDITI SOK IZ ĐUMBIRA

Đumbir, sjajna biljka, na stranu to što je svekoliko zdrav (mada nije prav) zamislite, može se upotrebiti kao ukusan dodatak ceđenim voćnim sokovima ili za fensi raju – smutijima.  Čist đumbirov sok izuzetno je moćan, samo jedna čajna kašika može se upotrebiti na ihaaaaj načina. Sok u malim dozama se koristi kao lek kod problema sa probavom i kao dodatni izvor vitamina. Napraviti sok od đumbira u kuhinji,vrlo lako, samo polako, u nekoliko koraka.

Korak prvi

Uzmemo korenastu kvrgavu biljku đumbira u ukupnoj dužini od otprilike 35,56 cm. Oštrom stranom kašike ( ne nožem, opasno je) gulimo koru pazeći da pređemo svaki pregib, pazuh, udubljenje i neravninu ne bi li ostali neoguljeni.

Korag drugi

Iseckamo oguljeni đumbir na komadiće, male, male kao zečije zubiće.

Korak treći

Dno cediljke za beli luk prekrijemo gazom, stavimo komadiće i cedimo iznad  šolje dok sok ne počne da kaplje u istu šolju ( bitnan momenat). Gaza služi kao filter da bi sok bio čistiji, bez pulpe.

Ili, stavimo iseckane komadiće u blender, soskovnik ili smuti ( izvinjavam se zbog govorne mane, znam da se kaže sokovnik).  Ako imate jači aparat, nije potrebno sitno seckati do pojma komadići, mogu i komadi. Blendiramo prema uputstvu koje ide uz aparat. Ako je smesa gusta dodamo čistu vodu, po želji.

Teškom mukom isceđeni sok pomešamo sa medom ili drugim voćnim sokovima. Konzumiramo sami ili u društvu.

Mislim, za ovakve podvige Marko Kraljević je bio doktor.

Za vojvodjanske.rs : B. M.