KAKO JE BITI ŽENA U IT SVETU?

Deseti „Dan devojčica“ u Srbiji obeležen virtuelno

„Dan devojčica“, manifestacija međunarodnog karaktera koja je posvećena prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa u sferi rada i zanimanja, realizovana je deseti put u Srbiji, navodi subotica.info. Manifestacija ima za cilj osnaživanje devojčica da se prilikom odabira svojih profesija rukovode ličnim interesovanjima i talentima, a ne podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja. Virtuelni domaćin ovogodišnjeg „Dana devojčica“ bila je HTEC Group, tehnološka kompanija koja se bavi razvojem hardvera i softvera, a organizator Nemačka razvojna saradnja kroz DECIDE projekat, u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena Srbije. Usled vanrednog stanja, manifestacija je održana online.

Oko 60 učenica srednjih škola imale su priliku da se upoznaju sa mladim, uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju njihovih ličnih i profesionalnih ciljeva. Ideja ovakvog vida karijernog savetovanja je da se učenice dodatno podrže, te da im se približe različite mogućnosti u životu i karijeri.

Program u kome devojčice posećuju kompanije, institucije ili srednje škole kako bi na neposredan način upoznale zanimanja u kojima su žene tradicionalno manje zastupljene, prvi put se preselio na internet. U online razmeni iskustava i znanja šest mladih žena, inženjerki, dizajnerki, programerki, menadžerki, regruterki zaposlenih u HTEC-u, podelile su sa učenicama svoje karijerne i lične priče, a bile su spremne da odgovore i na pitanja učenica.

Većinu učesnica manifestacije činile su učenice škola uključenih u novi projekat Nemačke razvojne saradnje koji realizuje GIZ, „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ – Tehničke škole „Ivan Sarić“ Subotica, Tehničke škole Obrenovac, Srednje stručne škole Kragujevac, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Niš i Tehničke škole Vlasotince. Osim njih, učestvovale su i učenice beogradske Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Izvor: subotica.info