КАМПАЊА „АУТОМОБИЛ ПАРКИРАЈ, ОКОЛИНУ САЧУВАЈ”

Удружење паркиралишта Србије, уз подршку Министарства заштите животне средине и Привредне коморе Србије, покренуло је кампању „Аутомобил паркирај, околину сачувај”, 22. јуна 2018. године на Тргу републике у Новом Саду, како би указали на фаталне последице утицаја саобраћаја на животну средину и неопходност развоја еко мобилности у Србији.

фото: Медија Портал

Уз поруку „Промени себе, не природу”, промовисан је бицикл као алтернатива аутомобилском саобраћају, чијoм се употребом смањују гужве, ниво буке и што је још важније загађења у урбаним срединама. Председник Удружења паркиралишта Србије Раденко Вуковић, указао је и на друге видове одрживог саобраћаја, као и на значај ефикасног управљања паркирањем у заштити животне средине у граду.

фото: Медија Портал

„Удружење паркиралишта Србије као организатор кампање је препознало проблем фаталног утицаја саобраћаја на животну средину и идеја нам је да обиласком градова по Републици Србији допринесемо већем степену подизања свести код наших суграђана о том проблему. Овом кампањом желимо да промовишемо и подтакнемо прелазак на одрживе видове саобраћаја као што су јавни превоз, бициклизам, пешачење и употребу електричних аутомобила, који су енергетски ефикаснији, мање загађују животну средину и рационалние користе расположиви простор. У том смислу добро осмишљено управљање паркирањем може донети вишеструке здравствене, економске и еколошке користи”, рекао је Вуковић.

фото: Медија Портал

ЈКП „Паркинг сервис” Нови Сад континуирано подиже свест грађана да чувају средину у којој живе, између осталог развојем алтернативног начина превоза у граду. „NS bike” систем за изнајмљивање градских бицикала функционише већ осам година, те данас броји тринаест станица са преко 20.000 изнајмљивања у сезони и преко 5.000 редовних корисника. Стеван Лугоња директор Предузећа најавио је изградњу нове, четрнаесте станице већ у току ове сезоне и изјавио: Како би додатно стимулисали суграђане који користе сопствене бицикле Паркинг сервис је поставио држаче за бицикле на преко 80 локација у граду и обезбедио око 1500 безбедних паркиралишта за бициклисте. Поставили смо и први пуњач за електричне аутомобиле у Новом Саду, чије коришћење је бесплатно за све кориснике, што је још један показатељ да све чинимо у циљу очувања заштите животне средине и да идемо у корак са временом и новим технологијама”.

фото: Медија Портал

У наредних годину дана кампања ће обухватити све регионалне центре у Србији, у сарадњи са представницима локалних самоуправа и локалних паркинг предузећа. Удружење паркиралишта Србије представиће и примере добре праксе, попут система „ Паркирај и вози се”, „Паркирај и бициклирај”, „NS bike”, i „SU bike”, који се већ успешно спроводе у појединим градовима у Србији.

фото : Медија Портал