KARAVAN BANATSKE BAJKE NA PITIJADI U BANATSKOM DESPOTOVCU

PITIJADA, takmičenje u pravljenju pita održaće se u četvrtak, 18. aprila 2019. godine u Banatskom Despotovcu, 15km udaljenom od Zrenjanina.

Cilj održavanja manifestacije je da se sačuva način pravljenja starog jela – pite, po receptu donešenom iz Bosne, koji je prenošen sa kolena na koleno. Tako da je tradicionalno jelo ovog mesta postala Bosanska pita, koja je ručno tegljena, sa krompirom – krompiruša, zeljanica i sa sirom.
Organizator manifestacije, koja se tradicionalno po 17. put dešava, je Asocijacija žena Srednjobanatskog okruga Banatski Despotovac, uz podršku Mesne zajednice.

Učešće u organizaciji uzela je i Turistička organizacija grada Zrenjanina, Kulturni centar Zrenjanin i IP Media 023. Manifestaciju su pomogli prijatelji i sponzori: DOO „Vodovod i grejanje”, Menjačnica „Spin”, JKP „Pijace i parkinzi”, Feniks đep, Gas komerc, Fk „Mladost” Banatski Despotovac, Lovačko društvo Banatski Despotovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, Mile Svaković i Petar Rajlić.

Na svečanom otvaranju manifestacije, zakazanom za 17 časova, govoriće predsednica Asocijacije žena Ljiljana Savkovic, predsednik saveta MZ Božidar Konjik, istoričar i hroničar Miloš Soro, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina – Zoran Ljubotina, direktor Kulturnog centra Zrenjanin – Goran Marinković i koordinator programa manifestacije Banatska bajka –  Maja Pandurov.

Pored degustacije i ocenjivanja pita i savijača, posetioci će moći da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, koji će delom biti upotpunjem programom „Karavana Banatske bajke“.
Program će otvoriti igrama i pesmom KUD “Pionir” iz Zrenjanina, a nastupaće i deca iz zabavišta i osnovne škole „Petar Kočić” iz Banatskog Despotovca, „Sestre Mandić” iz Krajišnika, mali karatisti, pesnikinja Draginja Milović iz Zrenjanina i Udruženje žena „Sva lepota sveta” – Katarina Kaća Halasović.
Proglašenje pobednika u spravljanju najbolje pite planirano je za 19 časova, nakon čega će posetioci moći da probaju neke od 50 pita, koje će ove godine biti u konkurenciji za najbolju.