KROMPIROV MOLJAC – NEOPHODNO SPROVESTI MERE KONTROLE

Krompirov moljac je opasna štetočina. Registrovan je povećan ulov. Najugroženije regije su: Čačak, Leskovac, Pančevo, Vršac, Kraljevo, Kruševac i Niš.

Na području Srbije, usevi krompira se nalaze u različitim fazama razvoja u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i intenziteta napada prouzrokovača bolesti, od vađenja krtola do različitih faza sazrevanja.

U poslednjih nekoliko godina, sa klimatskim promenama i porastom temperatura, najznačajnija štetočina u proizvodnji krompira je krompirov moljac (Phthorimaea operculella).

U toku je let leptira treće generacije

Na feromonskim klopkama registruju se povećani ulovi odraslih jedinki, a najugroženije regije su: Čačak, Leskovac, Pančevo, Vršac, Kraljevo, Kruševac i Niš, navode u Prognozno-izveštajnoj službi zaštite bilja (PIS).

Ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od ove štetočine.

U periodu kada cima počinje da menja boju, a registruju se visoke brojnosti moljca na klopkama, neophodno je pored agro-tehničkih sprovesti i hemijske mere kontrole, preporuka je PIS-a. 

Mere kontrole krompirovog moljca

Proizvođačima se preporučuju sledeće mere:

  • Kod useva  gde je cima suva i zemljište bez korova, obavezno vaditi krompir  i čuvati ga u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta krompira  moraju na svim otvorima biti obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.
  • Krtole krompira nakon vađenja ne ostavljati na parcelama i u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.
  • Na usevima gde cima još uvek nije propala preporučuje se stalno održavanje bankova kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i zaštitile krtole pod zemljom.Na parcelama gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite: Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,15-0,2 l/ha (karenca 14 dana) + Decis 2,5 EC 0,3-0,5 l/ha (karenca 7 dana).

Iz PIS-a preporučuju nastavak hemijske zaštite preparatima sa kraćom karencom.

Foto: PIS