PET HEKTARA RAZNOVRSNE PROIZVODNJE POD SOLARNIM PANELIMA

Porodica Menković iz Srpskog Miletića, u opštini Odžaci, na pet hektara zemlje u okolini gaji industrijsku papriku, maline, od kojih nije bilo zarade, i krompir. Kako bi što bolje iskoristili zemljište, između zasada leske, koju takođe uzgajaju, posadili su lekovito bilje

„Da taj prostor zjapi prazan i da raste trava, ja nisam mogao da podnese. Zato sam zasejao melisu i mentu. Prva im je godina, zasađene su jesenas, u oktobru. Izuzetno su se pokazale! Ovo je toliko profitabilno, da ne smem ni da kažem koliko“, tvrdi Milisav Menković za RTV.

Najstariji zasad lešnika broji četiri godine i već je rodio. Procena je da će prinos biti 800 grama po biljci. Proizvodnju su proširili, pa imaju i mladi zasad, sve zajedno na dva hektara.

Uspešna proizvodnja nije moguća bez navodnjavanja, a Menkovići su jedni od retkih koji koriste solarne panele. Kako kaže MIlisav, ulaganje je veliko u startu, a deo novca su dobili i od države. Ističe da se uloženo jako brzo i vrati: „Napravio sam matematiku i vidim da mi se za nekih tri ili 3,5 godine vraća ulaganja. Više nikada neću uzimati naftun, benzin, niti ću imati problema sa ležajevima, pumpama, i slično“.

Izvor: RTV