КВАЛИТЕТ ВИНА БИЋЕ ЛОШИЈИ НЕГО ЛАНЕ

Прошлогодишња вина произведена на северу Србије оправдала су очекивања, њихов квалитет је на завидном нивоу, али се то не може очекивати од ове године пошто су захваљујући мразевима лозе измрзле – поруке су са Палићких винских свечаности. Традиционална манифестација део је обележавања Дана светог Урбана, дана Месне заједнице Палић, наводи РТВ.

Више од стотину узорака вина из Суботице, Хоргоша, Чоке, Сенте, по први пут и из Риђице и других винских крајева севера Србије учествовало је у оцењивању на овогодишњим Урбановим данима на Палићу.

„Сада имамо прилику да изнова потврдимо оно што знамо – овде белим винима боље прија. Дефинитивно је пешчара, овај крај, ареал који много више прија белим винима, иако наравно, уз труд, велико умеће, вештине и тако даље и црна вина достижу сасвим солидне нивое“, истиче велики мајстор витешког реда Арена Забаткиенсис Драгутин Миљковић.

Прошла има добар потенцијал да буде упамћена као добра година за вино, што се за ову не може рећи. Од традиционалне резидбе на Светог Винка, до Светог Урбана временске неприлике учиниле су своје – лоза је измрзла.

„Моментално стање је такво да сорте које су биле мало осетљивије, оне су измрзле. Сада, Богу хвала, терају изнова поново, али рода тамо неће бити. Евентуално јако мало, једно десетак одсто“, сматра виноградар с Палића Ференц Шинка.

Палићке винске свечаности део су Урбанових дана којима Месна заједница Палић обележава свој празник мноштвом културних, забавних и етно-манифестација.

„Јуче смо били баш задовољни на Скупштини Месне заједнице Палић, била је пуна сала, фокусирали смо се на младе, али има још шта да се види“, каже председница СМЗ Палић Марта Добо.

Организатори су задовољни посетом, а манифестација је трајала током викенда.

Извор: РТВ