ЛАКШЕ ДО ПОСЛА ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈОМ У ОБЛАСТИ ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА

У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад одржана је додела диплома полазницама курса „IT Girls“, који спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Војвођански ИКТ кластер. Спровођење обуке подржали су и помогли Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Едукативни центар Нови Сад.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић рекао је да овај програм има своју економску и привредну димензију, али и социјалну.

„Преко ИКТ кластера полазницама је омогућено да дођу до тржишта рада и запосле се у ИТ компанијама, или се, пак, самозапосле. Квалитетних 140 часова омогућило је да 22 жене на најквалитетнији начин дођу до сертификата и полазне основе за њихов даљи рад. С друге стране социјална димензија нас стално опомиње да жена није равноправна у друштву, да је жена као привредник, али и на свом радном месту, често занемарена. Упутили смо друштвену поруку да у свим делатностима, у производним, интелектуалним, а пре свега у ИТ индустрији, постоји простор за жене, не само на извршилачким местима, већ и у менаџменту“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да чињеница да су се око овог пројекта окупили Министарство, Секретаријат, али и Висока пословна школа и Едукативни центар, гарантује да се уз заједнички рад свих релевантних чиниоца може постићи потпун ефекат у укупној преквалификацији и доквалификацији, те да сама симбиоза доводи до извесне добре радне позиције за све полазнике.

Ђоковић је најавио расписивање конкурса из области запошљавања, које подразумева и жене које су прошле процес преквалификације, при чему ће бити издвојено до 250.000 динара једнократно за самозапошљавање, док ће за угрожене категорије бити издвојено до 300.000 динара.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, истакла је да је овим програмом обучено 320 полазница, те да је едукација спроведена у чак девет градова у Републици Србији, док су резултати више него импресивни. Она је додала да је интересовање жена за ову област велико, те да се за наредну годину планира увећање средстава за ову намену. Циљ програма преквалификација је оспособљавања полазника за самосталну израду апликације коришћењем програмског језика Јава, при чему су полазнице стекле основу за продубљивање знања програмирања и програмерских вештина.

Додели сертификата су присуствовали директор Едукативног центра, Ђурађ Милановић, директорка Високе пословне школе струковних студија у Новом Саду, Јелена Дамњановић и директор Војвођанског ИКТ кластера, Милан Шолаја.