LEPOTE I RADOSTI KOJE KRIJU DEČJE KNJIGE

U pećinačkoj Narodnoj biblioteci, u utorak 2. aprila, učenici prvog jedan i drugog jedan razreda Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ iz Pećinaca obeležili su Međunarodni dan dečje književnosti, koji se u svetu obeležava od 1967. godine na dan kada je rođen Hans Kristijan Andersen. Zajedno sa svojim učiteljicama Zoricom Dmitrašinović i Natašom Gojić prvaci su se upoznali sa prostorijama biblioteke, knjižnim fondom i bibliotekarkama. Direktorka Narodne biblioteke Nevena Naić uručila je prisutnoj deci članske karte i izrazila želju da što češće posećuju biblioteku i da što više čitaju, jer je u knjigama i čitanju lepota i radost.

Kako nam je rekla učiteljica Zorica Dmitrašinović Međunarodni dan dečje književnosti obeležava se sa ciljem da kod najmlađih razvije ljubav prema čitanju i knjigama, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.

„Učenici prvog i drugog razreda su ovaj dan obeležili u našoj Narodnoj biblioteci predstavljajući kraću biografiju i pesničko stvaralaštvo dvojice naših znamenitih pesnika Jovana Jovanovića Zmaja (prvaci)i Dobricu Erića(drugi razred). Živopisna poezija ova dva velikana dečje književnosti spojila je dve planine (Frušku goru i Zlatibor), dva regionaŠumadiju i Vojvodinu) i dva veka (19.i 20. vek). Njihova poezija je sastavni deo plana i programa nastave i učenja, i na njoj se vaspitavaju generacije mladih ljudi učeći se da poštuju svoju domovinu, prirodu i život” – rekla je Dmitrašinović.

Izvor: Opština Pećinci