LITURGIJAMA OBELEŽEN SVETI NIKOLA LETNJI

Povodom praznika prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, koja je ujedno hramovna slava i slava opštine Pećinci, juče je u pećinačkom hramu održana sveta liturgija, kojoj je prisustvovalo i rukovodstvo pećinačke lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Opštine mr Željkom Trbovićem.

Svetu liturgiju, služio je arhijerejski namesnik staropazovački protojerej stavrofor Mile Jokić, koji je tom prilikom prisutnima rekao da je lepo videti na jednom mestu okupljenu svetovnu i duhovnu vlast, koji zajedno sa svojim meštanima obeležavaju ovaj dan.

“Ovo je ustvari najbolje delo ljubavi pokazano na delu, ne samo na rečima. Upravo ovde, u Pećincima svedoci smo zajedničkog obeležavanja ovog dana koje je postalo osveštana tradicija, osveštana u svetlosti i po svetošću duha svetoga, što može da posluži kao primer mnogima. Slušam nedavno da je pećinačka opština lider u privlačenju investicija u regionu, a ja bih rekao da je uspeh ne samo u tom ekonomskom pogledu, nego i ovoj sprezi duhovnoj, gde se duša i telo prikazuju u pravom svetlu, i to upravo u ovoj godini, kada slavimo osam vekova autokefalnosti srpske pravoslavne crkve. Hristos vaskrese” – rekao je gospodin Jokić.

Arhijerejskom namesniku staropazovačkom protojereju stavroforu Miletu Jokiću, tokom svete liturgije sasluživali su jerej Zoran Erić paroh staropazovački, jerej Milivoj Gornik paroh senmartovski u eparhiji temišvarskoj, jerej Nenad Kadić paroh u Petrovčiću, jerej Predrag Antonijević paroh novopazovački, zajedno sa jerejem Bojanom Mijanovićem parohom pećinačkim, a za pevnicom je pevao protojerej stavrofor Vladimir Dmitrić paroh u Mačvanskom Metkoviću.

Juče su održane svete liturgije i u hramovima prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja u Ogaru i Šimanovcima, a ovaj dan je ujedno i seoska slava u ovim naseljima.

Izvor: Opština Pećinci