МОДЕРНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ У РУМСКИМ ШКОЛАМА – ОПШТИНА КУПИЛА НОВУ РАЧУНАРСКУ ОПРЕМУ ЗА СВЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

14 рачунара, 26 монитора, седам штампача и два пројектора Општина Рума је данас донирала румским средњим школама. По три рачунара су добиле Средња стручна школа „Бранко Радичевић“, Средња техничка школа „Миленко Брзак – Уча“ и Средња пољопривредно – прехрамбена школа „Стеван Петровић – Бриле“, док је Гимназија „Стеван Пузић“ добила пет, а сви рачунари су са инсталираним оперативним системом Windows 10, 8GB меморије и брзим SSD 240GB.

Од 26 монитора (Asus 22 инча FullHD), 14 иду у комплету са рачунарима, а преосталих 12 је добила ССШ „Бранко Радичевић“ како би заменила старе школске мониторе.

Два нова модерна пројектора добила је Средња техничка школа „Миленко Брзак – Уча“, као и три А4 штампача и један штампач у боји, за штампање папира у А3 формату. Три А4 штампача добила је и ССШ „Бранко Радичевић“. Председник Општине Рума Слађан Манчић уручио је данас рачунарску опрему директорима румских средњих школа.

„Модернизујемо информатичке кабинете, познато је да смо у претходним годинама много средстава издвојили за инфраструктурна улагања у школама. Сада улажемо у сам процес рада, желимо да олакшамо професорима саму наставу, али циљ нам је да пре свега деца имају квалитетније услове за образовање и да стекну адекватно знање“, изјавио је Манчић, напоменувши да је вредност испоручене рачунарске опреме нешто преко милион динара, али да је ће сличну донацију добити и румске основне школе.

„Јавна набавка вредна око 6 милиона динара расписана је у више партија, укључене су и основне и средње школе. У одређеним партијама имамо проблема у смислу набавке, процедуре. Рачунарска опрема за основне школе вредна је готово три милиона динара. Најбољи понуђач је изабран, имамо жалбу другопласираног који мисли да је оштећен, процедура је у току, немамо проблема да сачекамо исход жалбе, све се ради по закону. Сигурно је да ће и све основне школе добити оно што су тражиле и што им је у овом моменту приоритет“, изјавио је Манчић.

Нова рачунарска опрема унапредиће наставу у свим румским средњим школама, сматра Весна Илић, директорица СТШ „Миленко Брзак – Уча“  и напомиње да технологија напредује, стари рачунари застаревају, те да је неопходно обнављати опрему.

„Конкретно нама је и реформисан смер електротехничар рачунара, па имамо већу потребу са кабинетима, јер уместо две групе, ученици су сада подељени у три. Због увођења електронског дневника корист ће имати свакако и сами наставници“, казала је Весна Илић.

Поред рачунарске опреме Општина Рума је издвојила средства за опремање Кабинета за практичну наставу у ССШ „Бранко Радичевић“, па је тако школа добила нови шпорет, два бојлера, есцајг и други ситни инвентар.

„Увек има потребе да се обнови опрема за рад, тако да смо захвални на донацији Општине Рума. Што се тиче рачунара и нових монитора, морам рећи да се све наставне јединице раде по новим програмима, а неки програми више немају подршку. Од ове године Windows 7 нема подршку, тако да је веома значајно да добијемо нову опрему, да деца могу да на квалитетан начин прате наставу“, оценио је Мирко Зрнић, директор ССШ „Бранко Радичевић.

Извор: Општина Рума