НА КОЈИ НАЧИН ОСТВАРИТИ ЗАРАДУ У РАТАРСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ?

Пролећна сетва, на укупно два и по милиона хектара у Србији, полако се приводи крају. Традционално доминира кукуруз и то на око миллион хектара, наводи РТВ. У војвођанском селу Чонопља смо покушали да сазнамо на који начин остварити зараду у ратарској производњи.

У атару бачког села Чонопља, екипа РТВ разговарала је са младим ратаром Жељком Косановићем о очекивањима када је овогодишњи циклус ратарске производње у питању.

Он је завршио сетву кукуруза, пшенице, соје и сточног грашка, а сада му преостаје да ужива у напредовању својих усева надајући се добром роду.

Док се диви симбиози плодне равнице и неба који се спајају далеко на хоризонту Жељко очекује родну годину, јер како каже прошла је била тешка и сушна, а по неписаном правилу  како истиче, 2018. би требала бити сушта супротност.

Овај економиста по струци у пољопривреди је последњих петнаест година што је за једног тридесетогодишњака значајно искуствено поглавље. Сетву је успешно завршио , а десетак хектара поделио је на парцеле под кукурузом, сојом, сточним грашком и пшеницом.

Жељко каже да је подршка младим пољопривредницима у погледу повољних конкурсних линија на покрајинском и републичком нивоу итекако стимулативна те интензивно размишља о техничко- тенхолошком осавремењивању своје ратарске производње, а и воћарство му је, како истиче, још један нови изазов.

Извор : РТВ