НАЈМЛАЂИ ВОЛЕ СОВЕ И О ЊИМА ВЕЋ ПУНО ЗНАЈУ

У оквиру “Совембра”, популарне манифестације посвеће популаризацији и заштити сова утина, едукативним предавањима биће обухваћени малишани свих градских и сеоских вртића. Да је центар Кикинде највеће урбано зимовалишту сова утина на планети, малишани вртића “Наша радост” већ знају, али је ово била прилика да им се, на пријечив начин, приближе појединости необичног природног феномена:

– Васпитачи се труде да их од малих ногу упознају са екологијом, а нарочито са заштитом животне средине. Сове их јако занимају. За малишане су то мистичне птице које су персонификација мудрости. Они знају да су собе утине и веома корисне- саопштила је Милана Демић, сарадница у области културе у ПУ “Драгољуб Удицки” и додала да се оваквим активностима код деце развија еколошка свест. Оливера Маринков, из Одсека за послове развоја Града Кикинде, подсетила је да да је централни део “Совембра” одржан у петак. Уприличена је изложба “Моја визија-сова ушара”, а након тога су сове бројали ученици и представници Друштва за заштиту и проучавање птица Србије:

– У ово време нарочиту пажњу посвећујемо едукацији деце и појашњавамо шта је потребно да се уради како би нам се сове вратиле и наредне зиме. Овим птицама највише сметају бука и петарде, а предшколци то већ знају . Малишанима вртића “Наша радост” приказали смо пригодан цртани филм, а након тога смо разговарали о совама. Идентична едукативна предавања очекују и осталу децу- потврдила је Оливера Маринков.

Извор : Град Кикинда